Heja for lungerne: Østjyske skoleelever løber for lungesyge børn

Skødstrup Skole er blandt de 29 østjyske skoler, der fredag snører løbeskoene til fordel for alvorligt lungesyge børn

00:25

- HEJA FOR LUNGERNE!

- HEJA FOR LUNGERNE!

Vi løber, fordi vi skal have tjent penge ind til dem, der er syge på hospitalet. Det er godt, at vi tjener penge ind, for det har de brug for til at blive raske.

Lærke Ruhe Brødløs, 4.a, Skødstrup Skole

Der bliver heppet, klappet og jublet for de 1200 elever på Skødstrup Skole, der i dag - fredag - snører løbeskoene til fordel for alvorligt lungesyge børn. 

Det sker i forbindelse med Team Rynkeby Skoleløbet, hvor 10.500 elever fra 29 østjyske skoler samler ind til Børnelungefonden.

- Vi løber, fordi vi skal have tjent penge ind til dem, der er syge på hospitalet. Det er godt, at vi tjener penge ind, for det har de brug for til at blive raske, siger 10-årige Lærke Ruhe Brødløs fra 4.a.

Team Rynkeby Skoleløb

 • Team Rynkeby Skoleløbet er et motionsløb, hvor børn løber til fordel for alvorligt syge børn. Løbet bliver afholdt af Team Rynkeby Fonden.
   
 • Løbet foregår i hele Norden - Danmark, Norge, Sverige og Finland - hvor man i Danmark samler ind til Børnelungefonden.
   
 • I alt deltager 200.000 elever fra 700 skoler fordelt ud over landene.
   
 • Heriblandt deltager 10.515 elever fra 29 østjyske skoler.
   
 • Det er fjerde gang løbet afholdes, og i år er rekordår. Deltagerantallet er 25 procent højere end sidste år.
   
 • Sidste år samlede eleverne i de fire lande over 14 millioner kroner ind til alvorligt syge børn.

Kilde: Team Rynkeby Fonden

Børn løber for børn

I Skoleløbet deltager hele 200.000 skoleelever fra 700 skoler fordelt rundt i Danmark, Norge, Sverige og Finland. Det er fjerde år, at løbet bliver afviklet, og siden sidste år er der fremgang. Deltagerantallet er nemlig 25 procent højere end sidste år.

Børn, der løber for børn, er jo en enorm dejlig ting. Dét, at de får en opmærksomhed på, at vi har lunger, og at der er nogen, der ikke har det så godt, er et fint initiativ.

Anne Brandt, næstformand, Børnelungefonden

I Danmark går de indsamlede penge ubeskåret til Børnelungefonden. Og det er de naturligvis glade for.

- Børn, der løber for børn, er jo en enorm dejlig ting. Vi ved, at der sidder gennemsnitligt to børn i klassen, som er ramt af en lungesygdom, og som måske har en uopdaget astma. Dét, at de får en opmærksomhed på, at vi har lunger, og at der er nogen, der ikke har det så godt, er et fint initiativ, lyder det fra Anne Brandt, der er næstformand for Børnelungefonden.

Læs også Her ser patienter den samme læge til stuegang - og det er ren win-win

Og hun har store forhåbninger for dagens løb.

Det er en fed tradition.

Sofie Vang, 4.d, Skødstrup Skole

- Vi håber, at vi både får den konkrete indsamling ind, så vi kan lave noget mere rigtigt arbejde - altså forskning og reel støtte til familierne. Men også, at vi får en masse oplysningsarbejde ud af det, så der bliver meget mere opmærksomhed på både, skoler, hos lærere og hos familierne, at lungerne er noget, vi skal passe på, og at vi skal hjælpe dem, hvis lunger er syge, siger Anne Brandt.

Læs også Lille Miki har kræft i øjnene: Familiehuset hjælper i en svær tid

Elev: - Det er en fed tradition

Team Rynkeby Skoleløbet afvikles som et almindeligt motionsløb, hvor børnene skal forsøge at løbe så mange omgange på ruten som muligt i løbet af en time.

De har også mulighed for at indgå mikrosponsorater med familie og venner.

Jeg synes, det er sjovt, fordi man løber for børn, der har det svært. Og dem tænker jeg på, når jeg løber, og så giver jeg den bare alt det, jeg kan.

Sofie Vang, 4.d, Skødstrup Skole

Og selvom et motionsløb i sin rene form kan lyde kedeligt og hårdt for nogle børn, så er eleverne på Skødstrup Skole mere end glade for at kunne bidrage.

- Jeg synes, det er sjovt, fordi man løber for børn, der har det svært. Og dem tænker jeg på, når jeg løber, og så giver jeg den bare alt det, jeg kan, siger 10-årige Sofie Vang fra 4.d og fortsætter:

- Det er en fed tradition, siger hun.

Og 11-årige Andrea Sejersen fra 4.a er også enig.

- Det er en god ting, fordi de skal være raske. Når jeg løber, tænker jeg, at jeg løber for en god ting og for at samle penge ind, siger hun.

Læs også Glæd en konfirmand: Dette står højest på ønskelisten