Har det lune vejr forvirret naturen?

Læsere har indsendt billeder af blomstrende erantis

Foto: Karin Middelboe Carlson

De lune juledage har fået østjyderne på stranden og i skoven for at gå julefrokosten af sig.

Med sig hjem har de taget billeder af blomstrende erantis og en undren over, om det lune vintervejr har gjort naturen forvirret.

Men naturen har det helt fint, lyder det fra naturvejleder Morten DD Hansen.

- Det er ikke usædvanligt at se erantis blomstre i december. Hvis vi har en kold periode i november, og det efterfølgende bliver mildt og lunt, så ser vi normalt et par af disse blomster springe ud. Det er dog ikke verdens bedste strategi, for nu melder de frost igen i næste uge, og så dør blomsten, siger Morten DD Hansen, der er kandidat i biologi og naturvejleder i Mols Bjerge, til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Sommerfugle er usædvanlige

Naturvejlederen har selv været på lange gåture i juledagene, og han mener ikke, at naturen er blevet forvirret over det lune vejr.

Det er kun nogle enkelte blomster og dyr, som er blevet snydt.

- Dyr og planter kan ikke tillade sig at lade sig snyde. Vi ser dog altid, at nogle løgplanter begynde at skyde i december eller lige efter nytår, men de får som regel tæsk senere, forklarer Morten DD Hansen og fortsætter:

- Hvad, der er usædvanligt, er, at vi har set sommerfugle i december. De er blevet lokket ud af det milde vejr, men de dør straks, fordi de ikke kan finde noget mad, forklarer naturvejlederen.