Gylle kan være bakteriebombe

Risiko for nedsivning i grundvand

01:59

1 af 2

Gyllespredning på markerne risikerer at sende farlige bakterier direkte ned i grundvandet, viser et forskningprojekt udført af forskere fra Aarhus Universitet, Københavns Universitet og forskningscentret Pathos oplyser DR Østjylland.

Risikoen er størst, hvis det regner kraftigt efter at der er spredt gylle, og det er ikke kun almindelige, men også resistente baktereir, der kan finde vej til grundvandet

Ved ikke hvor stort problemet er
Mette Lægdsmand fra Institut for Agroøkologi, Klima og Bioenergi på Aarhus Universitet siger, at forskerne endnu ikke ved, hvor stort problemet er.

- Vi ved. at bakterierne kan nå ned i grundvandet, men det er svært at komme til at måle bakterierne i grundvandet, og der er tale om enkeltstående tilfælde, siger forskeren til DR Østjylland.

Mette Lægdsmand mener ikke, at vi som borgere skal være bange for det her.

- Der er ikke konstateret sygdomstilfælde på grund af det her, siger Mette Lægdsmand. Men der bør forskes i problemet, siger hun.

Det er muligt at løse problemet ved at kræve, at al gylle bliver opvarmet. Også anvendelse af gyllen til biogas, kan være en løsning.