Grønt kommune-byggeri uden om staten

Århusianske politikere har tabt tålmodigheden med landspolitikerne. Århus Kommune kræver klimavenligt byggeri.

Stadig flere danske kommuner taber tålmodigheden med landspolitikerne i Folketinget og går nu enegang for at få mere klimavenligt byggeri, skriver Berlingske Tidende.

Danmarks næststørste by, Århus, vil allerede i løbet af få uger gøre det til et krav, at alle renoveringer og nybyggerier skal opfylde den skrappe lavenergiklasse 1, der halverer bygningers CO2-udslip i forhold til dagens krav.

Regeringen og partierne bag energiforliget fra i fjor vil ellers først lade kravet gælde fra 2015.

- Jeg er meget skuffet over den manglende vilje til at gøre noget over for energirigtigt byggeri inde på Christiansborg. De sender meget varm luft ud derfra, men det kniber med handling,« siger den radikale rådmand for Teknik og Miljø i Århus, Peter Thyssen.

På et møde i går stillede et politisk flertal sig bag de nye krav, og det ventes hurtigt at blive vedtaget i byrådet. Men på landsplan tøver regeringen. To gange er møder med de andre partier om en ny energispareplan blevet aflyst. Klimaministeriet oplyser, at planen snart sendes til partierne, og der er nu indkaldt til møde om en uge.

Men samtidig har Dansk Folkeparti bremset klima- og energiminister Connie Hedegaards (K) ønske om, at skattereformens renoveringspakke kun skulle give tilskud til grønne tiltag.

<b>Tøver i klimakampen</b>
Dermed har regeringen bragt sig i samme situation, som den har kritiseret USA's tidligere præsident George W. Bush for Nemlig at tøve i klimakampen, mens regionale myndigheder overhaler indenom, lyder det fra rådhuset i Århus. I USA var det grønne delstater som Californien, som ikke gad vente på Bush-regeringen.

Professor Svend Svendsen fra DTU Byg på Danmarks Tekniske Universitet advarer den danske regering om, at den vanskeligt kan nå sine klimamål, med mindre den følger i hælene på de grønne kommuner og gør lavenergiklasse 1 til lovkrav allerede fra næste år. Først da vil typehusfirmaer for alvor have et incitament til at tilbyde nye standardløsninger

Ud over Århus er det bl.a. Kolding, Middelfart og Sønderborg, som ikke længere har tålmodighed til at vente på Christiansborg-politikerne.