Gratis sundhedstjek til Silkeborgensere

Staten tilbyder nu et gennemgående sundhedstjek til flere af landets kommuner. I Østjylland vil Silkeborg få besøg af "sundhedsbussen".

Den såkaldte sundhedsbus ruller ud til i alt 12 kommuner. Årsagen er at alt for mange danskere dør på grund af usunde vaner. Borgerne skal derfor have mulighed for at vide, hvor galt det eventuelt står til.

Det næste halvandet år ruller en bus gennem landet, som byder inden for til et timelangt sundhedstjek.

Foruden de klassiske målinger af blodtryk, højde og vægt vil forskerne teste deltagernes kondital. Også musklerne og balanceevnen vil blive kontrolleret.

Undersøgelsen hedder KRAM (kost, rygning, alkohol og motion) og er en af de største af befolkningens helbred. Leder af undersøgelsen Tine Curtis siger til Ritzau, at den giver
mulighed for at følge befolkningen gennem årtier og dermed afdække, hvilken betydning livsstil har for at blive ramt af en dødelig sygdom.

De 12 kommuner er Aalborg, Sønderborg, Hillerød, Struer, Næstved, Guldborgsund, Brøndby, Albertslund, Faaborg-Midtfyn, Ærø, Silkeborg, Frederiksberg og Varde.

Bag undersøgelsen står Det Nationale Råd for Folkesundhed, Sundhedsstyrelsen, Kommunernes Landsforening, Sundhedsministeriet og Trygfonden.

/ritzau/