Gratis offentlig wi-fi på vej i flere østjyske kommuner

Tre østjyske kommuner er blevet tildelt et EU-tilskud til at opføre trådløse netværk på offentlige steder som sygehuse, biblioteker og parker

I fremtiden kan gratis offentlig wi-fi på et sted som Østervold i Randers muligvis blive en realitet. Foto: Tage Svindt Lund Christensen‎

Vi kender alle frustrationen over dårlig internetdækning lige i det øjeblik, hvor man skal søge på noget vigtigt. Eller bare skal på Facebook. Nu kommer der gratis wi-fi på offentlige steder i tre østjyske kommuner, som har fået penge fra EU.

Randers, Norddjurs og Syddjurs Kommuner får nemlig hver 112.000 kr. til at sikre, at der i 2020 er hotspots med gratis wi-fi til borgere og turister eksempelvis i parker, ved offentlige bygninger, på biblioteker og på sygehuse.

Det er en rigtig god ting. Internettet er blevet en nødvendighed i dag i forhold til at komme i kontakt med det offentlige.

Michael Aastrup Jensen (V)

- Det er en rigtig god ting. Internettet er blevet en nødvendighed i dag i forhold til at komme i kontakt med det offentlige. Så vi skal gøre det så nemt som muligt, også for studerende og dem der måske ikke selv har adgang til wi-fi, siger folketingsmedlem fra Assentoft ved Randers, Michael Aastrup Jensen (V), til TV2 ØSTJYLLAND.

Derfor er han glad for, at EU har en pulje, som 2800 byer eller kommuner nu har fået del af, og som de skal bruge til at opføre de trådløse netværk.

Eller i visse tilfælde også udbygge de eksisterende. Det er blandt andet en del af planen i Syddjurs Kommune.

00:45

VIDEO: 72-årige Inge-Lis Marchant er flyttet på landet, fordi hun ikke kan tåle stråling fra mobiltelefoner. Ifølge Sundhedsstyrelsen er der dog ikke nogen forskningsmæssig sammenhæng mellem mobilstråling og symptomer. Se mere her. 

Luk video

Kan blive permanent

- Vi har ikke en særlig stor dækning i forvejen, så vi vil bruge midlerne til at udbygge de nuværende hotspots og etablere nye. De skal være til gavn for borgerne og især turisterne. Vi er jo en turistkommune, siger borgmester i Syddjurs, Ole Bollesen (S), til TV2 ØSTJYLLAND.

Hvor der helt præcist bliver gratis offentlig wi-fi i 2020 er endnu ikke besluttet, men er nu politikernes opgave at finde ud af i samarbejde med turistforeninger og andre aktører.

Læs også Ingen strøm og internet: Familie bor som for 80 år siden

I første omgang ser mange ordningen som et forsøg, men det østjyske folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen er ikke afvisende over for en permanent løsning.

Vi har ikke en særlig stor dækning i forvejen, så vi vil bruge midlerne til at udbygge de nuværende hotspots og etablere nye.

Ole Bollesen (S), borgmester Syddjurs

- Hvis det bliver en succes og danner grundlag for noget populært med gavnlige effekter, så er jeg ikke afvisende for at kigge nærmere på det. Ligesom vi kigger på placeringen af mobilmaster. Det er fremtiden og er vigtigt, siger han.

EU har tidligere meddelt, at pengene fra puljen skal bruges til at finansiere udstyret og installationsomkostningerne, mens de offentlige organisationer selv skal betale abonnementsudgifter og vedligeholdelse af udstyret.

De danske kommuner

- Assens
- Hjørring
- Ringsted
- Stevns
- Norddjurs
- Syddjurs
- Bornholm
- Holbæk
- Randers
- Hillerød
- Fredensborg
- Nyborg
- Vordingborg
- Fredericia
- Langeland

 

Kilde: EU-kommisionen