Grænsehandel er overvurderet

Se hvor meget det koster at køre til Tyskland

Fyld bilen med 3840 dåsesodavand eller små tusind havarti-oste, og turen over grænsen har tjent sig selv hjem gennem besparelser, hvis du kører til og fra Aarhus i en bil med god driftsøkonomi.

Fylder du bilen med øl, bliver den samlede regning derimod 700 kr. dyrere end herhjemme for den maksimalt tilladte mængde, når transportomkostningerne medregnes. Du skal med andre ord tænke dig om, købe stort ind og helst ikke bo for langt væk, for at grænsehandel skal kunne betale sig.

En krone billigere kaffe og en besparelse på fem kroner for en ramme øl eller sodavand. Der skal købes ind i store mængder før grænsehandel betaler sig, hvis man medregner omkostninger til transport. Det viser en sammenligning af tilbud på en række fødevarer samt en opgørelse over kørselsudgifter, som Nykredit har foretaget.

Grænsehandel er ellers igen kommet på dagsordenen i forbindelse med regeringens udspil til en vækstplan, hvor røster fra erhvervslivet har efterspurgt afgiftslettelser, der vil gøre danske varer billigere og gøre grænsehandel mindre fordelagtig.

Men med lavprisvarehusenes indtog og øget konkurrence blandt danske fødevarebutikker, har en dansk forbruger i dag næsten altid et tilbud rundt om hjørnet, som kun er marginalt dyrere end en tilsvarende vare over grænsen. Og medregner man transportomkostninger i det samlede regnskab, skal man ofte se langt efter besparelsen.

- Enten snyder de danske forbrugere sig selv, eller også er de ikke først og fremmest drevet af besparelser og føler at turen frem og tilbage har en værdi i sig selv. I hvert fald kan det langt fra altid betale sig at køre over grænsen efter vand, for at sige det sådan, siger forbrugerøkonom i Nykredit Johan Juul-Jensen.

For slik, chokolade og visse mærkevaresodavand kan der dog være tale om væsentlige besparelser, men Johan Juul-Jensen vurderer, at mange forbrugere undervurderer de fulde omkostninger ved at starte bilen.

Det er nemlig ikke tilstrækkeligt at se på udgifter til benzin. Med til regnestykket hører også slitage og værditab, og medregner man faste udgifter som forsikring, finansielle omkostninger og afgifter, koster turen tur-retur over grænsen fra Aarhus 800 kr.