GPS i skoen succes på århusianske plejehjem

Fra 2006 til 2007 har GPS'er og computerchips halveret antallet af demente, der går fra deres hjem.

GPS'er og computerchips i skoen kan sørge for, at demente ikke vandrer væk og forsvinder fra deres plejehjem. Det viser erfaringer fra Århus Kommune, der de sidste år har
brugt teknologiske hjælpemidler for at beskytte de demente.

- Det har gjort arbejdet nemmere, siger social- og sundhedsassistent Bo Rasmussen fra lokalcenter Åbygaard til P4 Østjylland.

Han tilføjer samtidig , at systemet dog ikke er uden fejl.

- Der var da en dag, hvor vi lige skulle finde ud af, hvor en beboer var henne - og så viste det sig, at hun kørte rundt ude på Åbyvænget med 56 km/t.

En af dem, der som pårørende har oplevet de uheldige konsekvenser, når en dement "forsvinder", er Britta, der to gange har været mere end bekymret for sin mor.

- Første gang var næsten et døgn. Det var simpelthen forfærdeligt, og man tænker hele tiden Hvor er det menneske henne?, fortæller Britta.

Derfor er hun glad for, at moren i dag er udstyret med den lille chip.

- Det betyder utrolig meget. Vi føler os jo trygge, og når man sidder på afstand af det hele, er det betryggende at vide, at der ikke sker hende noget.

Hun forstår ikke den etiske modstand mod GPS'er i skoen.

- Det er da mere uetisk at falde i en sø og dø - i stedet for, at man kan få lov til at dø i en varm seng, siger Britta.

Fra 2006 til 2007 har GPS'er og computerchips halveret antallet af demente, der går fra deres hjem, og i samme periode faldt antallet af sager, hvor politiet skulle hjælpe med at finde den demente med 62 procent.

Ifølge P4 Østjylland anvender samtlige lokalcentre i kommunen chip, personsøgere, sensorer og sladremåtter for at forhindre, at demente forlader deres bolig.