Gigant-ål indleveret til Kattegatcentret

Den 115 cm lange ål kan fra denne weekend ses i Kattegatcentret i Grenaa. Ålen er den næststørste, der er fanget i Danmark.

Den store krabat på 3,5 kilo blev indleveret til Kattegatcentret af Poul Skriver fra Gjesing på det nordlige Djursland.

Ålen var noget ud over den sædvanlige størrelse og er fanget i en sø på Djursland. Navn og sted vil Poul Skriver dog helst holde for sig selv.

Efter en rundspørge omkring officielle rekorder ser det ifølge Kattegatcentret ud til, at ålen er den næststørste ål, der er fanget i Danmark.

Ifølge fiskeekspert Peter Rask Møller fra Zoologisk Museum i København blev Danmarks officielt største ål fanget i 1997 og havde en størrelse på 124 centimeter og vejede 3,8 kilo.

Normalt forlader danske ål som voksne de hjemlige farvande for at yngle i Sargassohavet i den vestlige del af Atlanterhavet. Efter gydningen dør de voksne.

- På grund af størrelsen og fangststedet er der således ingen tvivl om, at vores nye
kæmpeål er en hun, der ikke har kunnet finde vej ud af søen. Derfor har hun kunnet vokse sig rigtig stor, siger kurator og havbiolog ved Kattegatcentret Rune Kristiansen i en pressemeddelelse.

<b>I karantæne-bassin</b>
Kattegatcentrets nye lange beboer befinder sig i øjeblikket i et karantæne-bassin, men kan fra den kommende weekend ses af publikum.

Med sine 155 centimenter er den dog for stor til Kattegatcentrets etablerede åleakvarium og kommer derfor i stedet til at tilbringe den kommende tid i akvariet med centrets havkat.

Det er dog ålens naturlige levevis at gemme sig om dagen. Derfor er den ikke helt
udstillingsvenlig.

- Da ålen nu går i saltvand, forventer vi, at den inden længe vil begynde sin forvandling til blankål. Når forvandlingen hos ålen viser sig, vil vi sætte ålen ud i det fri, så den kan få chancen for at vandre de ca. 6000 km mod gydebankerne i Sargassohavet, fortæller Rune Kristiansen.

Se mere i fredagens nyhedsudsendelse klokken 19.30 på TV 2 | ØSTJYLLAND.