Giftigt lusemiddel fundet i æg solgt over hele landet

Forgiftede æg er solgt til danske kantiner og cateringfirmaer. De er ulovlige, men ufarlige, vurderer Fødevarestyrelsen

Foto: Colourbox

Spor af bakterien Fipronil, der bruges som lusemiddel, er fundet i hele 20 tons kogte og pillede æg, der er solgt til kantiner og catering i hele Danmark. Som udgangspunkt vurderer Fødevarestyrelsen, at æggene er ufarlige, men de er ulovlige.

Derfor skal firmaet Danæg Products, som har modtaget æggene fra en belgisk underleverandør, trække æggene tilbage.

Belgiske og nederlandske ægproducenter gennem flere måneder har sendt millioner af forgiftede æg ud på det europæiske marked.

Fødevarestyrelsen

- Det er efterforskning i sagen om de fipronil-forgiftede æg, der nu viser, at også Danmark er omfattet af sagen, hvor belgiske og nederlandske ægproducenter gennem flere måneder har sendt millioner af forgiftede æg ud på det europæiske marked, oplyser Fødevarestyrelsen.

Læs også Plejecenter lukkes på grund af skadedyr: Beboere må genhuses

I Danmark er æggene primært leveret til kantiner, køkkener, cafeer og cateringvirksomheder og har næppe i større omfang været solgt i danske detailhandelsbutikker. 

- Prøver fra Nederlandene viser spor af fipronil i æggene, dog ikke på et sundhedsskadeligt niveau. Fordi indholdet er ulovligt, skal Danæg Products trække æggene tilbage fra deres kunder, er meldingen fra Fødevarestyrelsen.

Æg opdaget hos jysk bager

Sagen bliver fulgt nøje af Fødevarestyrelsen, der oplyser, at flere sager om importede æg kan være under opsejling.

Fødevarestyrelsen opdaterer sin hjemmeside i takt med, at efterforskningen udvides til flere fødevarer, der kan indeholde fipronil-forgiftede æg.

Læs også Populært aarhusiansk spisested får sur smiley

Fipronil bruges som middel mod lus, lopper og mider. Regler i EU forbyder brug af stoffet på dyr, der ender på middagsbordet, da det kan være skadeligt for mennesker.

Tidligere på ugen havde styrelsen vurderet, at de forgiftede æg fra Europa "næppe" var havnet i Danmark. Det var vurderet på baggrund af efterforskning i Belgien og Holland.
    
Onsdag kom det så frem, at der var blevet fundet 40 kogte, pillede æg hos en jysk bager forurenet med fipronil. Nu er antallet så oppe på 20 tons.