Fyringsfrygt breder sig i kommunerne

KL og regerings økonomiaftale får flere kommunalt ansatte i Silkeborg Kommune til at frygte for deres job.

Frygten for fyringer blandt kommunalt ansatte rengøringsfolk og vejarbejdere er udbredt efter regeringens nulvækst-aftale med kommunerne. Det siger tillidsvalgte i både Silkeborg, Sønderborg og to fynske kommuner til Nyhedsbrevet 3F.

- Folk står stille i øjeblikket. De er nervøse, og arbejdsmiljøet er helt tosset. Kommunen har fyret 400, og 260 er sat ned i tid eller blevet flyttet rundt. Vi bliver berørte alle sammen, siger Ole Steen Jensen, fællestillidsrepræsentant for 500 rengøringsfolk og specialarbejdere i Silkeborg, til Nyhedsbrevet 3F.

I Sønderborg Kommune er reaktionen den samme.

- Der tales om skolelukninger. Der bliver mindre vedligeholdelse af vejene. Det vil koste 3F'ere jobbet, men også skade trafiksikkerheden. Rengøringsenheden skal virke uden vikardækning de første tre uger. Så de skal bare løbe stærkere, siger fællestillidsrepræsent Kaj Erik Rasmussen til Nyhedsbrevet 3F.

Oveni har lokale virksomheder som Danfoss afskediget mange.

- De skal aktiveres, hovedsageligt i kommunen. Skrækscenariet er på sigt, at faste vil miste jobbet, og mere arbejde overtages af aktiverede, siger Kaj Erik Rasmussen.

I 3F Vestfyn frygter næstformand Birthe Lauvring for rengøringen i Middelfart og Assens kommuner.

- Man taler om at gå fra rengøring hver dag til kun tre rengøringsdage i de administrative bygninger. Det koster stillinger. Holdt op med, hvad dårligere rengøring har af betydning for indeklimaet, er det bare en rigtig dårlig løsning, siger Birthe Lauvring til Nyhedsbrevet 3F.