Frygtet kartoffel-sygdom tilbage

Kartoffelbrok konstateret på midtjysk mark

Foto: Colourbox

For første gang i 33 år er svampesygdommen kartoffelbrok blevet konstateret i Danmark.

NaturErhvervstyrelsen oplyser, at fundet er gjort på en otte hektar stor, afgrænset mark i Midtjylland. Der er dog indtil videre ingen oplysninger om, hvorvidt marken ligger i Østjylland eller i en anden del af Region Midtjylland.

Ifølge styrelsen drejer sig om en avler, der udelukkende leverer til en kartoffelmelsfabrik.

- Vi tager sagen meget alvorligt. Vores team er i dag (torsdag, red.) ude hos landmanden for blandt andet at få afgrænset det inficerede område. Vi har en beredskabsplan, som vi følger i denne slags sager, så vi får identificeret det specifikke område med brok, siger enhedschef i NaturErhvervstyrelsen Kristine Riskær i en pressemeddelelse.

Første gang siden 1981

Det er første gang siden 1981, at svampesygdommen konstateres i Danmark. Den er dog af og til dukket op i vores nabolande.

- Det er ærgerligt, at vi finder kartoffelbrok efter så mange års fravær, særligt fordi vi i Danmark er kendt for vores dygtige kartoffelavlere og høje kvalitet. Det ser ud til, at der er tale om et meget afgrænset område, og erhvervet har reageret hurtigt, siger Kristine Riskær.

I bestræbelserne på at hindre svampesygdommen i at sprede sig, vil den berørte mark efter nøje undersøgelse af smitterisikoen blive underlagt restriktioner.

NaturErhvervstyrelsen oplyser, at kartoffelbrok forårsages af svampen Synchytrium endobioticum og spredes ved transport af inficeret jord eller smittede kartofler.

Sygdommen angriber kun kartofler og er ikke skadelig for mennesker.