Frygter olie-undersøgelser

Landmænd er bekymrede for deres marker 

Landmænd frygter, at olieundersøgelser skal ødelægge deres marker. Det fortæller DR Østjylland.

Undersøgelserne efter olie i Østjylland begynder i marts, men efter advarsler fra kolleger i Nordjylland, der har lagt jord til lignende undersøgelser af undergrunden, så begynder de østjyske landmænd at tvivle på, om det er en god idé at lade de tyve ton tunge vibrationsmaskiner køre over markerne.

I Nordjylland er det nemlig gået ud over flere landmænds drænrør, fortæller Asger Møller Madsen, der er landmand nær Brovst.

- Det er ikke maskinens størrelse, det kommer an på, det er de vibrationer, den kommer med, som vi er bange for, siger han.

- Vi har oplevet, at drænrør kommer til at ligge som en slange nede i jorden efter at maskinerne har kørt hen over rørene.

- Vi har også set eksempler på, at husene revner på kryds og tværs, siger Asger Møller Madsen.

Bekymrede østjyske landmænd
Hos Landbrugsrådgivning Østjylland har de fået enkelte opkald fra bekymrede landmænd, og har også fulgt med i, hvad der er sket i Nordjylland.

Så de er klar, hvis der skulle blive problemer med undersøgelsesselskaberne, fortæller specialkonsulent Klaus Johansen fra Landbrugsrådgivning Østjylland.

- Hvis selskaberne laver nogle skader, så skal de erstatte det. Vi er 100 procent klar til at bakke vores medlemmer op med de tekniske undersøgelser, der skal til, siger han.

- Hvis der skulle ske noget uforudset i forbindelse med olieundersøgelserne, så skal vi nok gribe fat i kraven på de karle, der laver undersøgelserne, siger Klaus Johansen.

- Men det er jo folk, som er godkendt af Energistyrelsen, så vi må gå ud fra, at de har styr på det, siger han.

Kilde: DR Østjylland