Frygt for nye optøjer

Århus-lektor frygter nye optøjer i de danske fængsler.

Regeringen gennemfører en så stram kurs over for de indsatte i landets fængsler, at nye optøjer er sandsynlige, skriver Jyllands-Posten.

Med kursen er der også større sandsynlighed for, at de indsatte fortsætter med kriminaliteten, når de bliver sat på fri fod, advarer lektor, lic. jur. Annette Storgaard fra Juridisk Institut ved Aarhus Universitet.

Hun har gennem de seneste fem år interviewet op imod 300 indsatte i landets lukkede fængsler som led i et forskningsprojekt om bekæmpelse af narkomisbrug.

På baggrund af sit kendskab til de indsatte advarer hun mod konsekvenserne af regeringens nul-tolerance politik.

- Hvis regeringen bliver ved med at stramme skruen med endnu flere drej, skaber vi flere frustrerede mennesker i fængslerne, og de vil i yderste konsekvens reagere voldeligt. Burer man dem inde med deres mørke tanker, vil de fokusere på at bekæmpe personalet som deres fjender i stedet for at se dem som deres hjælpere. Det kan let betyde flere oprør som det, vi så i Nyborg Statsfængsel,« siger Annette Storgaard til Jyllands-Posten.

Hun opfordrer i stedet politikerne til at fokusere langt mere på at få de indsatte resocialiseret tilbage til en plads i samfundet uden kriminalitet.Hun er dermed på linje med fællestalsmand Kim Vinther fra Statsfængslet i Nyborg, som i et brev til Jyllands-Posten forudser flere optøjer i fængslerne. Han giver - for første gang - de indsattes version af optøjerne, efter at de nu har siddet i isolation i tre uger og stadig gør det.

- Den regering, der sidder nu, er godt på vej til at smadre alt, hvad man forbandt med ordet "resocialisering, skriver fællestalsmanden i sit brev, hvori han afviser, at det skulle være stærke negative fanger, der stod bag optøjerne.

Justitsminister Lene Espersen (K) fastholder den hårde kurs over for de indsatte.

- Vi vil ramme de stærke negative fanger, der bruger narkotika og truer den store gruppe af almindelige fanger, som opfører sig ordentligt. Det kan meget vel føre til, at der kommer nye optøjer. Det ved jeg. Men det tager jeg i stiv arm. Vi vil slå hårdt ned på sådanne optøjer, og de ansvarlige vil blive anbragt under nogle meget, meget dårlige forhold, som vi er ved at få etableret i politigården i København. Det vil vi bruge i et opgør med årtiers blødsødne retspolitik, siger Lene Espersen.

Lone Abildtrup

play Lone er dødssyg og fanget i vaccinationskaos: Tilbudt "forkert" vaccine

Joy Mogensen

play Minister til festivaler og store events: Planlæg forsigtigt

Grenaa-Anholt Færgefart

Udsolgte færgebilletter presser virksomheder: - Øen er afhængig af, at her er mennesker

politi

Politiet lukker endnu en vandpibecafe

Vaccine dosis.

play Regionerne vil droppe vaccineplanen: - Det fungerer ikke i øjeblikket

Hans Jørgen Haysen

Haysen bliver alligevel ikke ny AGF-sportschef