Frifundet for voldtægt

En 19-årig mand blev trods dna-spor mandag frikendt for en voldtægt i retten i Århus.

Et dna-match var mandag ikke nok til at få en 19-årig mand dømt for voldtægt ved Retten i Århus. Det slog dommer Jørgen Mønsted fast efter votering med sine domsmænd. Det var to mod én, da en enkelt ville have manden idømt et års fængsel.

En sædplet og et aftryk af en menneskekrop i sneen udgjorde beviset for episoden, som fandt sted i marts 2005 i Gellerupparken i Århusforstaden Brabrand, hvor en kvinde i 40'erne anmeldte en voldtægt til politiet.

Hun fortalte, at hun var blevet trukket rundt i området, tvunget til at tage tøjet af og blevet voldtaget tre forskellige steder i boligområdet. Kun ét sted lykkedes det at finde spor, og det førte to et halvt år senere til sigtelsen af den 19-årige.

I forbindelse med, at han blev anholdt for tyveri, tog en betjent hans dna-prøve. Da den blev ført ind på computeren, var der match mellem dna fra den stadig uopklarede voldtægt og den 19-åriges profil. Derfor blev han omgående sigtet og har siddet varetægtsfængslet for
forbrydelsen siden juni.

Dommeren ville ikke gå i detaljer, men pegede på, at det ikke var en nem situation. Den unge mand indrømmede nemlig, at han havde haft samleje med kvinden, men at hun havde gjort det frivilligt og selv havde opsøgt ham og nogle kammerater for at bede om noget hash.

Anklager slog i sin procedure på det mærkværdige i, at en midaldrende kvinde vælger at være sammen med en yngre mand på den facon.

- Skulle hun frivilligt have kastet sig ned i sneen og smidt sit tøj for en 16-årig fyr? Noget så usandsynligt skal man lede længe efter, sagde anklager Helle Iversen, som appellerede til fængsel i tre år, samt en udvisningsdom til manden.

Men forsvarer Hanne Sølgaard påpegede, at kvinden ikke kunne udpege de to andre gerningssteder med sikkerhed, og at hun ikke havde alvorlige sår efter episoden. Desuden var hendes forklaring præget af hukommelsesproblemer, hvilket gjorde det svært at afgøre med sikkerhed, om hun var blevet truet med en pistol eller ej.

Kvinden vidnede for lukkede døre, mens to andre vidner, som var sammen med den frifundne den aften i marts, også havde huller i hukommelsen og afgav modstridende forklaringer. Begge
pegede de dog på, at kvinden flirtede med den frifundne og rørte ham på armen, samt at hun var påvirket af stoffer eller alkohol.

/ritzau/