Fransk caféejer: Det bliver jo ved

Nora Lafifi fra Café Vestergade er meget påvirket af de forfærdelige terrorhandlinger i Paris. I dag samles hun med landsmænd på cafeen og mindes ofrene

01:20

1 af 2

Mange herboende franskmænd er i dag ekstra berørte af gårsdagens og nattens hændelser i Paris, hvor 127 personer meldes dræbt efter flere terrorangreb rundt om i byen. Også i Aarhus er stemningen trykket blandt dem med franske rødder.

- Det er frygteligt og forfærdeligt, og det bliver jo ved, var caféejer Nora Lafifis første reaktion ovenpå angrebene.

Et minuts stilhed åbnede folkemøde på Dokk1

Hun driver til daglig Café Vestergade, og dagen igennem har følelser af afmagt og magteløshed præget hende.

- Samtidig tænker jeg, at vi må få ramt de mennesker, der gør det her i stedet for at bruge penge på at forebygge det. Vi må gå til kernen og gøre noget ved det, mener hun.

Storebroren har boet i Paris

For at vise deres medfølelse med de ramte landsmænd mødes hun og andre franskmænd på cafeen klokken 16.30.

- Det gør vi for at vise vores støtte til Frankrig og de stakkels mennesker, der er blevet berørt af situationen, forklarer Nora Lafifi.

Beredskab fortsætter som vanligt

Personligt har hun flere relationer til hjemlandet, og deres skæbner fylder selvfølgelig også.

- Min bror boede indtil for nylig i Paris, men gør han ikke mere. Hvis han stadig havde været der, så var jeg da gået ud af mit gode skind, fortæller caféejeren.

Seneste nyt fra Paris er, at mindst fire udlændinge meldes dræbt efter fredagens angreb. Det drejer sig ifølge myndighederne om to belgiere, én svensker og én portugiser.

Se hele interviewet med Nora Lafifi øverst i artiklen

Overblik: Det ved vi om massakren i Paris

En række koordinerede angreb har kostet mindst 127 personer livet i Paris. Læs om hændelserne her.

Skyderier, eksplosioner og en gidseltagning sendte fredag aften og nat chokbølger gennem Paris i det, der forekommer at være en serie koordinerede aktioner.

I alt otte formodede jihadister deltog i angreb seks steder i den franske hovedstad, og mindst 127 mennesker meldes lørdag eftermiddag dræbt.

Islamisk Stat har taget skylden for de blodige angreb. En oplysning, som præsident François Hollande har bekræftet.

Her er et overblik over angrebene, der fandt sted nogenlunde samtidig rundt om i Paris:

Angreb mod baren Le Carillon
- Cirka klokken 21.20 indløber den første foruroligende melding om et angreb mod baren Le Carillon i det 10. arrondissement. En bevæbnet mand går ind og skyder mod barens gæster.

Angreb mod cambodjansk restaurant
- Vidner fortæller, at en mand krydser gaden fra Le Carillon og retter sit våben mod en cambodjansk restaurant, Le Petit Cambodge. Disse to angreb koster mindst 12 mennesker livet.

Angreb mod pizzeria
- I de efterfølgende minutter følger et angreb mod et pizzeria nogle gader fra det sted, hvor baren og restauranten ligger. Antallet af ofre herfra er ikke oplyst. Men et vidne har fortalt, at han så fem lig omkring sig.

Angreb mod Stade de France
- Nogenlunde samtidig med angrebet mod Le Carillon lyder den første af tre eksplosioner i området ved Stade de France, hvor Frankrig denne fredag spiller venskabskamp mod Tyskland.

- Frankrigs præsident, François Hollande, overværer kampen. Han bliver eskorteret bort fra stadion efter den anden eksplosion.

- Det viser sig, at tre selvmordsbombere har sprængt sig selv i luften. Mindst fire mennesker mister livet.

Angreb mod beværtning
- Cirka klokken 21.50 angribes restauranten La Belle Equipe i det 11. arrondissement. To mænd åbner ild mod mennesker, der sidder udenfor beværtningen. Angrebet varer i cirka tre minutter og efterlader mindst 19 dræbte.

Skud og gidseltagning ved spillested
- I de samme minutter finder det dødeligste af de seks angreb sted ved Bataclan, et koncertsted, hvor et amerikansk rockband er i gang med at spille for en fyldt sal med omkring 1500 mennesker.

- Vidner siger, at fire angribere stormer ind og affyrer deres våben mod publikum. En af de væbnede mænd skal have råbt 'Gud er stor' på arabisk. Det er det første tegn på, at der sandsynligvis er tale om et angreb fra islamister.

- De fire mænd, der er iført bombebælter, tager en stor gruppe af koncertgængerne som gidsler.

- Klokken cirka 01.00 oplyser politiet, at gidseltagningen i Bataclan er slut. Senere står det klart, at mindst 80 personer er blevet dræbt. Det samme er de fire gidseltagere. Tre af dem sprængte sig selv i luften, mens den fjerde blev dræbt af politiet.

Kilder: AFP, Reuters, BBC