Første lægebil med frisk blod til østjyder

Den første danske lægebil, der kører med en beholdning af frisk blod har base i Aarhus

Hurtig levering af frisk blod kan redde liv og førlighed hos patienter, der ellers risikerer at dø af blodtab.

Og den behandling er nu mulig i Region Midtjylland, der har den første danske lægebil, der kører med en beholdning af frisk blod.

Det kan for eksempel være patienter, der er kommet alvorligt til skade i trafikken. Det kan også være patienter, der har været udsat for knivstik eller skud eller patienter, hvor udposninger på hovedpulsåren brister.

Lægebilen har base i Aarhus og hører under Region Midtjyllands Præhospital. Blodet i lægebilen skal skiftes løbende. 

Akutlæge og leder af lægebilen i Aarhus, Mads Vandborg. Foto: Region Midtjylland.
Akutlæge og leder af lægebilen i Aarhus, Mads Vandborg. Foto: Region Midtjylland.

- Den store forskel er, at vi kan starte den behandling, som vi ellers ville gøre inde på hospitalet, ude på ulykkesstedet, siger akutlæge og leder af lægebilen i Aarhus Mads Vandborg til TV2 ØSTJYLLAND.

De friske blodprodukter i lægebilen, kan både stoppe blødninger og give blodtransfusioner, som er med til at sikre den livsvigtige transport af ilt til hjerne, hjerte og andre vigtige organer.

Og her er tidsfaktoren et vigtigt parameter.

Et par patienter om måneden

Mads Vandborg forventer, at et par patienter om måneden bil få gavn af den nye behandlingsmulighed.

- Vi regner med at møde to-tre patienter om måneden med så kritiske blødninger, at det at kunne give blod på stedet, vil gøre en væsentlig forskel. Det kan for eksempel være trafikofre, der er kommet alvorligt til skade og måske sidder fastspændt i bilen. Her kan vi begynde at give blod, samtidig med, at der bliver arbejdet på at frigøre dem, siger Mads Vandborg.

Lægebilen har i juni givet blod til to patienter, hvor udposninger på hovedpulsåren bristede med voldsomme indre blødninger til følge.  

- De to patienter overlevede turen til sygehuset, hvor de blev opereret, siger Mads Vandborg.

Blod i termokasse

Præhospitalet har god erfaring med at bruge frisk blod gennem lægehelikopterne, der i flere år har fløjet med blod til patienter.

Planen er, at også lægebilen i Viborg skal medbringe frisk blod fra efteråret, hvis prøveperioden viser, at det er et velfungerende og afgørende supplement til den øvrige akutte hjælp med kritisk syge patienter.

Blodet bliver leveret af Blodbanken på Aarhus Universitetshospital. Det bliver transporteret i en slags termokasse, der holder det køligt. Ubrugt blod bliver skiftet en gang om ugen. Det betyder, at blodet stadig kan bruges til patienter på sygehuset.

Lægebilen medbringer flydende plasma, som indeholder proteiner, der får blodet til at størkne og stoppe blødningen og røde blodlegemer, som ved transfusion øger den kritiske transport af ilt til vitale organer som hjerne, hjerte, lunger osv. Dermed øges chancen for såvel overlevelse som bedre førlighed.

VIDEO: Efter mange års kamp er det slut med den lokale lægeambulance på Mols. Og det kommer til at betyde at akut syge, der skal bruge omgående hjælp, kommer til at vente op til 45 minutter. Akutlægen på Mols har hidtil betjent et område med omkring ni tusinde borgere. Og af dem har flere selv oplevet, hvordan akut lægehjælp tæt på, har betydet forskellen på liv og død.

 

Spærring af Silkeborgvej

Skudepisode i vejkryds: Patronhylstre fundet og vidner efterlyses

Konflikt vej rute 26

Bil hejst 17 meter op i luften: Konflikt blusser op igen

80_percent

play Politikere: Drop lempelse af dyrevelfærdslov

Lige nu
AstraZeneca Vaccine

liveblog Pårørende til AstraZeneca-dødsfald kræver erstatning af Danmark

vaffelbageriet fjellerup

Danmarks bedste ishus ligger i Østjylland

kollegievænget

Mand ville "pløkke" hel familie ned - Nu er han fængslet

Dagens mest læste