Forskelsbehandling af studerende vækker vrede

Videnskabsministeren kaldes nu i samråd i en sag om opkrævning af ulovlig brugerbetaling på uddannelse i Århus.

Videnskabsministeren kaldes nu i samråd i en sag om opkrævning af ulovlig brugerbetaling på de fælleseuropæiske Erasmus Mundus-uddannelser, skriver Politiken tirsdag. Det sker, efter at Aarhus Universitet har afgjort, at kun fire ud af de syv studerende, der har klaget over brugerbetalingen, får deres penge retur.

- Vi har en eksplicit redegørelse fra ministeriet om, hvem vi må og ikke må betale penge tilbage til, og den har vi fulgt slavisk, siger prorektor Nina Smith, Aarhus Universitet, til Politiken.

Men afgørelsen om, at tre af de studerende ikke får deres penge retur, er i strid med reglerne om, at det er gratis at gå på universitetet i Danmark, mener flere politikere og studerende.

- Hvis videnskabsministeren accepterer den tolkning af retningslinjerne, er det et klart brud på det danske princip om, at det er gratis at tage en universitetsuddannelse, siger Johanne Schmidt-Nielsen til Politiken.

Socialdemokraternes videnskabsordfører Kirsten Brosbøl har samme standpunkt og kalder derfor ministeren i samråd

-Jeg synes, ministeren har et kæmpe problem, når hans ministerium råder universitetet til at bryde loven om brugerbetaling, siger hun til Politiken.

Da videnskabsministeriet er klageinstans i sagen har det ikke været muligt at få at vide, hvorfor det kun er de studerende, som har en bachelorgrad fra et dansk universitet, der får refunderet deres studieafgift til Erasmus Mundus-uddannelsen på typisk 50.000 kroner.

Tidligere DR-journalist, Ulla Skovsbøl, er en af dem, der har fået afslag. Hun går på sidste del af uddannelsen på Swansea University i Wales.

- Jeg føler mig groft diskrimineret over, at jeg ikke får pengene refunderet, mens andre gør, siger hun til Politiken.