Fordobling på et år: Flere kommuner gør skoletiden røgfri

I seks østjyske kommuner må eleverne ikke ryge i skoletiden. Kræftens Bekæmpelse opfordrer til, at skoletiden gøres røgfri i hele landet - også for lærerne.

Det skal være helt slut med rygning i skoletiden, mener Kræftens Bekæmpelse. Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

Ingen rygning i skoletiden - hverken på skolernes matrikel eller uden for skolen i løbet af skoledagen. Og ingen rygning - hverken for elever eller ansatte.

Sådan er reglerne blevet på flere folkeskoler landet rundt.

Læs også Nu indfører den fjerde østjyske kommune røgfri skoledag

Ifølge Kræftens Bekæmpelse har 22 kommuner nu valgt at indføre røgfri skoletid for både elever og ansatte. Og det er en fordobling i forhold til for et år siden, hvor det gjaldt ti kommuner.

Det glæder projektchef i Kræftens Bekæmpelse Niels Them Kjær.

- Det er en fantastisk udvikling, at der er så mange kommuner, der har indført røgfri skoletid for både lærere og elever. For vi ved, at børn og unge lader sig påvirke af, hvem de ser ryge. De spejler sig i deres kammerater og lærere.

Som reglerne er i dag, kan eleverne stå lige ude på fortovet og ryge i det store frikvarter.

Niels Them Kjær, projektchef, Kræftens Bekæmpelse

- Det er fint, når reglerne gælder både for lærere og elever, for så respekterer eleverne også i højere grad reglerne, siger projektchefen.

Siden 2012 har det ifølge loven ikke været tilladt at ryge på skolernes matrikel. Men på skoler med røgfri skoletid er det hverken tilladt at ryge på skolens matrikel eller uden for skolen i løbet af skoledagen.

Læs også Nu er det slut med at købe smøger på sygehusene

- Som reglerne er i dag, kan eleverne stå lige ude på fortovet og ryge i det store frikvarter. Og det var jo ikke det, som var intentionen med loven, siger Niels Them Kjær.

Reglen om nul rygning i skoletiden gælder både cigaretter, e-cigaretter, snus, vandpibe og lignende produkter, oplyser Kræftens Bekæmpelse.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er der opbakning i befolkningen til at gøre skoletiden røgfri. Foto: Liselotte Sabroe - Ritzau Scanpix

Store geografiske forskelle

Ifølge organisationen viser både undersøgelser og tilbagemeldinger fra skoler med røgfri skoletid, at en røgfri skoledag betyder færre rygere blandt eleverne.

Læs også Tobakken er gemt væk - nu er hæderspris fundet frem

Niels Them Kjær vil have politikerne på Christiansborg på banen, så skoletiden på alle landets folkeskoler kan blive røgfri.

- Vi ser ret store geografiske forskelle. I Region Midtjylland er det cirka hver tredje kommune, som har indført røgfriskoletid for både lærere og elever, mens det i Region Nordjylland kun er en enkelt kommune, Aalborg.

Læs også Populær festival stopper salget af cigaretter

- Så hvis man får en national beslutning og indfører røgfri skoletid på alle skoler, får vi ens forhold i landet, så alle børn vokser op med en røgfri skoletid, siger han.

Han peger også på, at der er opbakning i befolkningen til at gøre skoletiden røgfri. I en undersøgelse fra 2018 svarer næsten 8 ud 10, at de synes godt om eller meget godt om at forbyde rygning i skoletiden for elever og ansatte.

02:02

VIDEO: Cigaretskjulere i butikkerne virker: 20 millioner færre cigaretter solgt. Det kan du se mere om i videoen her, der er fra den 2. januar 2019.

Luk video

Overblik: Røgfrie skoler

22 danske kommuner har ifølge Kræftens Bekæmpelse gjort skoletiden røgfri for både elever og ansatte.

 

I disse fire østjyske kommuner er skoletiden røgfri for både ansatte og elever:
Randers
Syddjurs
Odder
Favrskov

I disse to østjyske kommuner er skoletiden røgfri for elever - og ikke ansatte:

Norddjurs
Skanderborg

I Skanderborg kommer røgfri skoletid dog også til at gælde ansatte fra 1. januar 2020.Kilde: Kræftens Bekæmpelse