Forældre får penge trods blokade

Småbørnsforældre i blandt andet Århus og Silkeborg får erstatning for de dage, de selv blokerede indgangen til deres børns daginstitution.

Et større tocifret millionbeløb er i disse dage på vej ud til småbørnsfamilier, der for en måned siden ikke kunne få deres børn passet på grund af strejker og blokader, skriver Berlingske Tidende.

Også de forældre, der i over en uge skiftedes til at stå blokadevagter ved daginstitutionerne, får penge for hver dag, deres barn ikke kunne blive passet.

I Århus betyder det eksempelvis, at en familie med et barn i vuggestue kan få refunderet næsten 2.000 kroner, hvis vuggestuen var lukket under hele konflikten, der strakte sig fra 19. september til 9. oktober - på trods af at de selv var skyld i miseren.

I alt får de familier, der var berørt af de lukkede daginstitutioner 22 mio. kroner tilbage fra kommunen.

- Der blev diskuteret, om også de aktionerende forældre skulle have penge tilbage, men det endte altså med, at alle får. Det ville ikke være til at finde ud af, hvem der stod bag aktionerne, og hvem der bare ikke kunne få deres børn passet, siger Berit Pedersen, leder af pladsanvisningen i Århus Kommune.

I Silkeborg Kommune, der også var hårdt ramt af lukninger, har man haft samme diskussion om rimeligheden i at belønne de aktionerende forældre, fortæller Kirsten Preetzmann fra Pladsanvisningen, men også her har man måttet behandle alle ens, og her har forældrene til lidt under 8.000 børn typisk fået refunderet, hvad der svarer til ni dages pasning.