Forældede beredskabsplaner på Århus Havn

Havnevirksomheder har ikke opgraderet deres slukningberedskaber, selvom nye regler trådte i kraft for mere end tre måneder siden.

Efter en række brande på Århus Havn i 2008, krævede flere lokale politikere at de private virksomheder på havnen skulle forhøje deres slukningsberedskab.

De lovgivende politikere på Christiansborg lyttede til frygten for store eksplosions brande, og den 14. januar i år trådte loven så i kraft.

Men selvom lovteksten nu pålægger risikovirksomhederne på havnen at opgradere deres egne muligheder for at nedkøle tanke og slukke brande, kører virksomhederne stadig efter gamle tilladelser, hvoraf nogle er mere end 25 år gamle.

I den nye lov er der nemlig givet virksomhederne en frist på hele tre år til at få moderniseret beredskabet.

Men borgmester Nicolai Wammen (S) så gerne, at virksomhederne opgraderede deres beredskaber hurtigere.

- Jeg håber virksomhederne så hurtigt som overhovedet muligt vil efterleve loven, og at man ikke behøver at bruge de tre år, før man er på plads. Det tror jeg vil være bedst for alle parter.

Men forsvarsminister Gitte Lillelund Beck (V), der har ansvaret for loven, vil ikke skubbe på for at få nye beredskabsplaner hurtigere.
Hun siger til TV 2 | ØSTJYLLAND, at det kun er rimeligt, at virksomhederne får tre år til at løse opgaven på en ordentlig måde. Hun vil derfor ikke tage yderligere skridt til, at sikkerheden kan blive forhøjet tidligere end de tre år.

Se mere i TV 2 | ØSTJYLLANDs udsendelser tirsdag.