Folketingsmedlem: - Det minder om et dårligt børnehjem i 70'erne

Flere folketingspolitikere reagerer nu på sagen om botilbuddet Fonden Bo-Selv

Enhedslistens Pernille Skipper vil have socialministeren til at forholde sig til kritikken af botilbuddet Fonde Bo-Selv. Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

- Jeg bliver så ked af det. Det minder om et dårligt børnehjem i 70'erne.

Sådan siger Enhedslistens socialordfører, Pernille Skipper, til TV2 ØSTJYLLAND.

07:02

VIDEO: I indslaget her kan du høre mere om kritikken af botilbuddet Fonden Bo-Selv.

Luk video

Reaktionen kommer, efter TV2 ØSTJYLLAND i går kunne fortælle om botilbuddet Fonden Bo-Selv, som både tidligere medarbejdere og Socialtilsyn Midt kritiserer for at have overdrevet brugen af magt mod unge, der er anbragt i tilbuddet.

- Ville man bruge de metoder mod ens egne børn, spørger Pernille Skipper, der nu både vil arbejde for at få tilført flere ressourcer til området og tage den konkrete sag op med socialminister, Mai Mercado (K).

Jeg vil gerne vide, om vi kan gøre mere for at sikre overgreb mod unge. Om vi kan gøre mere for at sikre, at det opdages i tide.

Pernille Skipper (EL)

- Jeg vil gerne vide, om vi kan gøre mere for at sikre overgreb mod unge. Om vi kan gøre mere for at sikre, at det opdages i tide. Og om vi generelt kan balancere den slags botilbud bedre - for eksempel med bedre uddannet personale, siger Pernille Skipper.

Tilbud er ikke gode nok

Liberal Alliances socialordfører, Laura Lindahl, er ikke overrasket over TV2 ØSTJYLLANDs afsløringer.

- Jeg har grundlæggende ikke en tro på, at vores tilbud til anbragte unge er gode nok i dag, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Tidligere ansat på bosted: - Vi tog deres sko, så de ikke kunne stikke af

Men modsat Pernille Skipper mener Laura Lindahl ikke nødvendigvis, at flere ressourcer er vejen frem. Noget, hun kalder 'typisk dansk velfærdsmentalitet'.

- Vi skal have et øget fokus på at gøre tingene fra starten. Tilbuddene skal fungere, og tilsynet skal kontrollere. Måske kan tingene gøres anderledes ude i kommunerne. Noget, der er en langt dyrere løsning, kan måske være en billigere løsning på den lange bane, fordi man gjorde tingene korrekt fra starten, siger Laura Lindahl.

Flere uanmeldte besøg

Hos Dansk Folkeparti påpeger socialordfører, Karin Nødgaard, at socialtilsynet skal evalueres efter nytår. Det er en god anledning til at tage en vurdering på, om der skal strammes op på hele området, mener hun.

- Vi taler her om unge, der har det rigtig svært. Og så går det ikke, at vi har sådanne episoder. Især ikke, hvis det er personalet, der er med til, at det eskalerer, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Fonden Bo-Selv har afdelinger i Herning og Hjerm. Den modtager udsatte unge fra flere kommuner. Blandt andre Randers, Horsens, Silkeborg og Aarhus kommuner. Sidstnævnte har siden 2013 sendt 47 unge til bostederne.

Ifølge Karin Nødgaard bør der både ses på de anbringende kommuners personrettede tilsyn og socialtilsynets beføjelser i forhold til socialpædagogiske botilbud. Og derudover, om der skal skabes mere vidtgående rammer for at kontrollere tilbuddene.

- Jeg er optaget af, om det fungerer. Er der for eksempel mulighed for, at der kan laves flere uanmeldte besøg?

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra ledelsen i Fonden Bo-Selv i dag.