Folketinget giver lov til flere havbrug: Uansvarligt

Der er stor utilfredshed med Folketingets beslutning om at give lov til at øge antallet af havbrug

02:21

Folketinget har vedtaget en tilladelse af at øge antallet af havbrug.

Havbrug bruges til opdræt af fisk, og det foregår i store cirkulære net, som ved hjælp af flyderinge ankret til havbunden holdes flydende.

- Jeg forstår simpelthen ikke, at et flertal i Folketinget kan træffe så uansvarlig en beslutning, siger Thorkild Hansen, talsmand for Havbrugsgruppen fra Ebeltoft. 

Læs også Modstanden vokser: Protestsejlads mod havbrug

Det er blot 14 dage siden, at borgmestrene fra Syddjurs, Norddjurs og Samsø Kommune demonstrerede mod udsigten til flere havbrug, men det har altså ikke hjulpet.

- Jeg kan godt forstå, at der er dele af folk på Djursland, der er bekymrede for, hvad det får af konsekvenser. Jeg garanterer, at vi ikke belaster miljøet med de kystnære havbrug. Det er det, der er det mest væsentlige, siger Thomas Danielsen, fiskeriordfører fra Venstre.

Også Socialdemokratiet stemte for loven, selv om partiet ikke var helt tilfredse med alle dele af ordlyden. 

Læs også Havbrug-modstandere vejrer morgenluft: Behandling på pause

- Det her var en meget skæv lov, der stod til at blive vedtaget af de blå partier alene, og den er blevet meget grønnere og bragt mere i balance. Den er ikke perfekt nu, og vi ville gerne være gået længere i Socialdemokratiet, men med det flertal, der var for loven, er vi lykkedes med at få nogle gode forbedringer og indrømmelser på plads, siger Simon Kollerup, fiskeriordfører i Socialdemokratiet.

Men Thorkild Hansen fra havbrugsgruppen køber slet ikke løfterne om miljøvenlige havbrug. 

Læs også Borgergruppe: Flyt havbrug op på land

- Man tillader i princippet lokal forurening, og så lægger man et muslingeanlæg, man ikke kender effekten af oppe i Limfjorden, og håber, at det så kan dæmpe den lokale forurening. Det er sådan en tryllestav, som man politisk har opfundet, og det er helt ude i hampen, siger han.

Se hele indslaget i videoen øverst i artiklen.