Følkåring af islandske heste i Them

Det er afgørelsens time for de mange avlere af islandske heste, der er mødt op til følkåring med en garvet dommer

27:42

Vi er med til følkåring af islandske heste på Dalgården ved Them.

Avlere af den lille alsidige og venlige islandske hest er mødt op fra nær og fjern på Dalgården ved Them. Der er nemlig inviteret til følbedømmelse med en eftertragtet dommer - den erfarne og respekterede tyske dommer, Barbara Frische, som har kåret heste i over 25 år.

Både amatører og professionelle håber på, at netop deres føl er en fremtidig stjerne, og der er gang i forberedelserne til følkåringen, hvor avlerne sørger for, at hestene ser præsentable ud.

- Man vil jo gerne se den islandske hest med masser af hår. Man klipper jo ikke i håret eller noget - det er forbudt på Island, forklarer hobby-avler Kirsten Dalgaard Ostersen fra Skjern.

For den professionelle stutteriejer Hildur Sigmarsdóttir fra Balle er kvaliteten af hestene meget vigtig, da hun avler for at sælge rigtig gode konkurrence- og kåringsheste.

- Jeg har taget to med i år, to hopper. De er med, fordi jeg er nysgerrig på, hvad de indeholder af kvaliteter - hvad er minusser, og hvad er plus. Jeg har et avlsmål, der siger, at jeg gerne vil avle konkurrence- og kåringsheste - luksus rideheste. De skal have ekstremt godt sind, de skal have gode gangarter, og de skal være smukke, forklarer Hildur Sigmarsdóttir om sine heste.

Hør bedømmelsen af blandt andet Hildurs heste i programmet "Livet + det løse" i videoen øverst på siden.