Flertal for åbne lister over hadprædikanter

Regeringen har fået flertal til at indføre offentlige lister over ekstremistiske hadprædikanter

Grimhøjmoskéens imam Abu Bilal er en af dem, der af flere har fået betegnelsen hadprædikant.

Efter flere ugers forhandlinger er der indgået en aftale om antiradikalisering, der blandt andet indfører åbne lister over hadprædikanter.

Forslaget har været et af de centrale stridspunkter i imamforhandlingerne, der har til formål at bekæmpe ekstremistiske imamer. Hvordan de åbne lister konkret skal udformes, og hvad kriterierne for at komme på listen skal være, er endnu ukendt.

Debatten om de ekstremistiske imamer begyndte i kølvandet på TV 2 dokumentaren "Moskeer bag sløret", der blandt andet viste kritisable forhold i de aarhusianske moskéer Grimhøjmoskéen og Fredens Moské. Stedernes imamer fik i den forbindelse kritik for deres undervisning og vejledning af moskéernes brugere.

Stormoské i Aarhus får dødsstødet

Der har således været bred enighed blandt politikere om at gøre noget ved de problemer, som blev udstillet i dokumentaren. Men Liberal Alliance forlod tirsdag formiddag forhandlingerne, fordi partiet ikke ønsker at indføre en offentlig indrejseliste, som skal ekskludere forkyndere, der tidligere har ytret sig imod demokratiet.

- Vi er bange for, at åbne lister vil komme til at virke stik mod hensigten. De mennesker, der står på en åben liste, risikerer at blive særligt interessante at komme i kontakt med for radikaliserede, siger udenrigsordfører Mette Bock (LA).

Flere er imod

Også SF står uden for den del af aftalen, der indfører åbne lister.

- Vi ønskede en lukket liste med klart afgrænsede kriterier, men det kunne vi ikke få de andre partier med på, siger gruppeformand Jacob Mark (SF) i en pressemeddelelse.

- En åben liste med vage kriterier risikerer at udelukke de forkerte mennesker og i værste fald virke som en offentlig gabestok eller en martyrliste, som radikaliserede personer herhjemme vil bruge som inspiration, når de henter inspiration på nettet.

Fredens Moské er ikke så moderat som antaget

Til gengæld er SF med i den delaftale, der pålægger andre religiøse forkyndere det samme særlige ansvar, som pålægges folkeskolelærere og præster.

- Ligesom en lærer ikke må stå og billige vold eller voldtægt, så må en rabbiner eller en imam heller ikke stå og lovprise ulovligheder, når de underviser, siger Jacob Mark.