Flere kommuner laver særlige indsatser for minoritets-kvinder

I kølvandet på debatten om kvindesvømning i Aarhus viser ny opgørelse, at der udbydes flere sundhedstilbud målrettet minoritetskvinder end tidligere

Samtidig med at kvindesvømning bliver debatteret intenst i København og Aarhus, er flere kommuner begyndt at iværksætte særlige tiltag for at forbedre sundheden og integrationen hos etniske minoriteter.

Det viser nye tal fra en kortlægning, som Statens Institut for Folkesundhed har lavet, skriver avisen Kommunen.

- Vi kan se, at 70 af landets kommuner har arbejdet med målrettede indsatser for etniske minoriteter på sundhedsområdet, siger forsker Nanna Ahlmark.

Hun står bag undersøgelsen, som er en opfølgning på en kortlægning fra 2012. Dengang havde 64 kommuner en eller flere målrettede indsatser.

Susanne Eilersen, der er kommunalordfører for Dansk Folkeparti, mener, at særlige sundhedsinitiativer bør være forbeholdt nytilkomne indvandrere og flygtninge, men ikke folk der har boet i Danmark i flere år.

Wissal El-Arid er netværkskoordinator i Brabrand og en af de kvinder, der benyttede sig af tilbuddet om kvindesvømning i Gellerupbadet. Hun mener, at forbuddet mod kønsopdelt svømning gør stor skade. Ifølge hende får det kvinder i Gellerup til at stoppe med at motionere.
Wissal El-Arid er netværkskoordinator i Brabrand og en af de kvinder, der benyttede sig af tilbuddet om kvindesvømning i Gellerupbadet. Hun mener, at forbuddet mod kønsopdelt svømning gør stor skade. Ifølge hende får det kvinder i Gellerup til at stoppe med at motionere.

- Jo flere særtilbud vi laver, des mere fasttømret bliver parallelsamfundet. Folk skal have et bestemt, men kærligt skub for at komme ud og deltage i samfundet og lære dansk, siger hun til avisen Kommunen.

Er positivt stemt

Enhedslistens sundhedsordfører, Stine Brix, er derimod positivt stemt over for, at kommunerne målretter deres sundhedsindsats.

quote Jo flere særtilbud vi laver, des mere fasttømret bliver parallelsamfundet.

Susanne Eilersen, DF

- Vi ved, at hvis man ikke gør noget særligt for at få de forebyggende sundhedsindsatser bredere ud, så er det en ret snæver gruppe, der opfanger de her tilbud, siger hun. 

Mens en stor del af indsatserne handler om kvinder og børn, har kun ni kommuner særligt fokus på sundhed for mænd med anden etnisk baggrund.

Det er ifølge Svend Aage Madsen, chefpsykolog ved Rigshospitalet og formand for Forum for Mænds Sundhed, et problem. For ikke-vestlige mænd har et dårligere helbred og en lavere levealder end befolkningen generelt.

Han opfordrer kommunerne til at blive mere opsøgende og peger på, at Forum for Mænds Sundhed har haft held med at tilbyde sundhedssamtaler foran moskeer efter fredagsbønnen.

Blomsten Silkeborg Winnie Christensen

playHvorfor må blomsterbutikker og Normal holde åbent, når Flying Tiger skal være lukket?

akutklinik Grenaa

play Muligt at lukning af akutklinikker forlænges: - Det er rigtig ubehageligt

Kalø Slotsruin vinter

playFrostvejr og solskin lokkede på vinterens koldeste dag

coronaprøve corona

Trods lavt smittetal stiger antal smittede med B117-variant

coronatest coronavirus covid-19 test

Opfordring ser ud til at virke: Testcenter oplever igen stor efterspørgsel

Thomas Pedersen

Før lavede Thomas guidede gåture: Nu bliver han forpustet af at gå ud i sit køkken