Flere kommuner laver særlige indsatser for minoritets-kvinder

I kølvandet på debatten om kvindesvømning i Aarhus viser ny opgørelse, at der udbydes flere sundhedstilbud målrettet minoritetskvinder end tidligere

Samtidig med at kvindesvømning bliver debatteret intenst i København og Aarhus, er flere kommuner begyndt at iværksætte særlige tiltag for at forbedre sundheden og integrationen hos etniske minoriteter.

Det viser nye tal fra en kortlægning, som Statens Institut for Folkesundhed har lavet, skriver avisen Kommunen.

- Vi kan se, at 70 af landets kommuner har arbejdet med målrettede indsatser for etniske minoriteter på sundhedsområdet, siger forsker Nanna Ahlmark.

Hun står bag undersøgelsen, som er en opfølgning på en kortlægning fra 2012. Dengang havde 64 kommuner en eller flere målrettede indsatser.

Susanne Eilersen, der er kommunalordfører for Dansk Folkeparti, mener, at særlige sundhedsinitiativer bør være forbeholdt nytilkomne indvandrere og flygtninge, men ikke folk der har boet i Danmark i flere år.

Wissal El-Arid er netværkskoordinator i Brabrand og en af de kvinder, der benyttede sig af tilbuddet om kvindesvømning i Gellerupbadet. Hun mener, at forbuddet mod kønsopdelt svømning gør stor skade. Ifølge hende får det kvinder i Gellerup til at stoppe med at motionere.
Wissal El-Arid er netværkskoordinator i Brabrand og en af de kvinder, der benyttede sig af tilbuddet om kvindesvømning i Gellerupbadet. Hun mener, at forbuddet mod kønsopdelt svømning gør stor skade. Ifølge hende får det kvinder i Gellerup til at stoppe med at motionere.

- Jo flere særtilbud vi laver, des mere fasttømret bliver parallelsamfundet. Folk skal have et bestemt, men kærligt skub for at komme ud og deltage i samfundet og lære dansk, siger hun til avisen Kommunen.

Er positivt stemt

Enhedslistens sundhedsordfører, Stine Brix, er derimod positivt stemt over for, at kommunerne målretter deres sundhedsindsats.

quote Jo flere særtilbud vi laver, des mere fasttømret bliver parallelsamfundet.

Susanne Eilersen, DF

- Vi ved, at hvis man ikke gør noget særligt for at få de forebyggende sundhedsindsatser bredere ud, så er det en ret snæver gruppe, der opfanger de her tilbud, siger hun. 

Mens en stor del af indsatserne handler om kvinder og børn, har kun ni kommuner særligt fokus på sundhed for mænd med anden etnisk baggrund.

Det er ifølge Svend Aage Madsen, chefpsykolog ved Rigshospitalet og formand for Forum for Mænds Sundhed, et problem. For ikke-vestlige mænd har et dårligere helbred og en lavere levealder end befolkningen generelt.

Han opfordrer kommunerne til at blive mere opsøgende og peger på, at Forum for Mænds Sundhed har haft held med at tilbyde sundhedssamtaler foran moskeer efter fredagsbønnen.

Vaccine

Vaccineeksperiment forløb gnidningsfrit

inger_kjaer_hoejbjerg_0

Vildskov vækker følelser: - Debatten har en hård og uforsonlig tone

Slik-drenge

play Da nattelivet lukkede ned, blev de slik-pushere

20201026164010681_1000.jpg

Overlæge forbereder sig på flere smittede: - Formentlig mindre mandefald denne gang

Skærmbillede 2021-02-26 kl. 13.08.45

Kommune indfører særlige corona-tiltag ved populær bro

politibil

Politiet offentliggør billeder af mistænkt efter røveri