Flere gps'er pr indbygger

Kommuner har taget teknologien til sig

02:39

1 af 2

Østjyske kommuner bruger i stigende grad gps-overvågning til demente. Det viser en rundringning til de østjyske kommuner som TV | ØSTJYLLAND har lavet.

Der er dog stor forskel på hvor mange gps-enheder de enkelte kommuner har taget i brug målt pr tusind indbygger over 65 år.

Helt i toppen ligger Silkeborg Kommune, der har 4,4 gps'er pr tusind indbyggere mens Syddjurs Kommune har en tredjedel af det tal. Horsens Kommune er dog det sted med absolut færrest gps'er. Her er tallet 0,4 styks pr tusind indbyggere.

Hos 9 ud af de 10 kommunerne er tallet steget også i Aarhus, hvor rådmand Jette Skive (DF) er begejstret for teknologiens muligheder.

- Jeg vil have, at folk skal føle sig trygge. Og hvis det bare er et spørgsmål om tryghed , så skal de også have den. Jeg vil helle give to for meget end en for lidt, siger hun.

Ifølge rådmanden kan kommunen og teknologien dog blive endnu bedre.

- Det skal ikke være et fremmedlegeme,så piller folk det af. Det skal være med batterier der holder længe og jo mindre jo bedre. Det kan ligne et smykke eller en nål til herrene i deres revers, så det ligner noget de kender, siger Jette Skive.

90.000 danskere vurderes at være ramt af demens ifølge Nationalt Videnscenter for Demens. Der er omkring 2400 gps-enheder i brug på landets plejehjem.

I videoen øverst i artiklen kan du få historien om Jørgen Ulrik Petersens hustru, der ikke bar en gps, og som tidligere på året var forsvundet i et døgn.