Flere får vaccineret deres børn - og HPV-vacciner tager højdespring

Antallet af HPV-vaccinationer er steget med 12 procent, mens antallet af de forskellige børnevaccinationer er steget med op til seks procent

I børnevaccinationsprogrammet bliver børn blandt andet vaccineret imod sygdomme som børnelammelse, hjernehindebetændelse, meningitis, mæslinger, fåresyge og røde hunde. Foto: Fred Tanneau - Ritzau Scanpix

Debatten om vaccinationer har gennem de seneste år været brandvarm.

Det centrale spørgsmål var: Skal børnene vaccineres eller ej?  

Flere forældre valgte sidste år at svare 'ja' sammenlignet med år 2016, viser nye tal fra Statens Serum Institut (SSI).

Antallet af vaccinationer under børnevaccinationsprogrammet er steget mellem 2 og 6 procentpoint, mens antallet af HPV-vaccinationer er steget med 12 procentpoint.

- Vi er utrolig glade for, at tilslutningen bliver ved med at vokse. Særlig flot er det, at tilslutningen til HPV-vaccinationen er steget med i alt 12 procentpoint på kun ét år, siger Peter Henrik Andersen, afdelingslæge på Statens Serum Institut, i en pressemeddelelse.

Læs også Forældre om vaccine-debat: Det handler også om andres børn

Forældrenes tillid er tilbage

I børnevaccinationsprogrammet bliver børn vaccineret imod sygdomme som difteri, stivkrampe, kighoste, børnelammelse, hjernehindebetændelse, strubelågsbetændelse, meningitis, mæslinger, fåresyge, røde hunde og – for pigerne – livmoderhalskræft.

'En høj tilslutning til børnevaccinationsprogrammet kan kun opnås, hvis forældre er trygge ved de vacciner, der tilbydes, og hvis læger og andre fagfolk er godt rustet til at kunne rådgive om fordele og ulemper ved børnevaccinationsprogrammet. Befolkningen skal have tillid til myndighedernes håndtering af vaccinationsprogrammet', skriver SSI i pressemeddelelsen. 

At flere og flere nu vælger at blive vaccineret mod HPV skyldes ifølge SSI høj grad kampagnen Stop HPV – Stop Livmoderhalskræft, som Sundhedsstyrelsen sammen med Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen lancerede sammen i foråret 2017.

02:15

Lena Dige Jensen kom ikke til lægen, selv om hun blev indkaldt til en HPV-test.

Luk video

Unge piger har ventet

Den øgede tilslutning forklares også med, at mange unge piger har ventet med at få deres HPV-vaccination.

- Efter bekymring for den negative udvikling i tilslutningen til HPV-vaccinen i både 2015 og 2016 er vi glade for i år at kunne sige, at alt tyder på, at vi har vendt den negative kurve. Tilslutningen til HPV-vaccinen er steget markant, og i en delevaluering af informationsindsatsen fremgår det, at vi har genvundet forældrenes tillid til vaccinen, skriver SSI i rapporten.

00:30

VIDEO: Søren Riis Paludan, professor ved Aarhus Universitet mener, at det vil give god mening også at tilbyde drenge HPV-vaccinen gratis. Foto: Joe Raedle, Scanpix

Luk video

Tilslutningen for 14-årige piger, der får den første HPV-vaccine, lå i 2016 på 47 procent. Det tal kom i 2017 op på 68 procent.

Målet er at hæve tilslutningen til HPV-vaccination til det samme høje niveau, som da tilslutningen var på sit højeste for 5-7 år siden, lyder det fra SSI.

Læs også Jens gav 4000 kroner for HPV-vaccine: - Det er det værd