Flere demente udfordrer de østjyske plejehjem

Der er ikke plads til alle demente på de særlige afsnit rundt om på plejecentrene i Østjylland

Demensafsnittene er så fyldte flere steder i Østjylland, at demente må placeres på almindelige plejehjemsafsnit, der ikke nødvendigvis er gearet til at håndtere dem.

Det skaber udfordringer i dagligdagen. 

Det oplyser 18 plejehjemsledere, som TV2 ØSTJYLLAND har talt med. Og tendensen med, at demente fordeles rundt på de øvrige afdelinger, er gennem de seneste år blevet mere og mere udbredt, lyder det fra lederne.

quote Nogle demente har behov for ro omkring sig og ikke særlig mange aktiviteter, imens dem uden demens søger noget mere liv. Det kan være en svær kombination i hverdagen.

Jane Bang Vester, Plejecenter Møllehjemmet

- Vi oplever, at der også bor en del demente i de almindelige plejeboliger. Inden for de seneste tre-fire år er der kommet flere og flere demente blandt de nye beboere, der flytter ind, fortæller centerleder på Kildevang i Langå ved Randers, Helle Kærgaard, til TV2 ØSTJYLLAND.

- Der er sket en stor forandring i gruppen af borgere, der kommer på plejehjem i dag sammenlignet med for 10 år siden. Der er flere demente, og dem, der bare er gamle, kommer ikke på plejehjem længere, lyder det videre fra lokalleder på Funder Plejecenter ved Silkeborg, Karen Lang.

Rundringning til plejehjem

Svært at skabe socialt miljø for alle

I de fleste kommuner er der oprettet særlige demensafsnit eller deciderede plejecentre kun for demente. Men dem kommer der hurtigt pres på.

- Vi har små boenheder for demente, der er skærmet af fra resten af plejehjemmet. Men dem står der lige nu mange på venteliste til. Og så er vi nødt til at få de demente, der kan, integreret i almindelige boliger, forklarer lokalleder fra Karolinelundscentret i Gjern, Vibeke Kyndesgaard, til TV2 ØSTJYLLAND.

 

Alle de ledere, som vi har talt med, giver et billede af almindelige afsnit på plejehjemmene, hvor demente fylder meget. 

- Det kan være svært at skabe et godt socialt miljø for de mentalt friske, fordi der kan være få af dem, fortæller Karen Lang fra Funder Plejecenter, og Jane Bang Vester fra Plejecenter Møllehjemmet i Auning supplerer:

- Nogle demente har behov for ro omkring sig og ikke særlig mange aktiviteter, imens dem uden demens søger noget mere liv. Det kan være en svær kombination i hverdagen.

Kræver flere ressourcer

Oftest er det de ansatte på plejehjemmene, der skal løfte opgaven med at rumme et hav af forskellige typer mennesker. Og rammerne er måske ikke altid til at håndtere både demente og ikke-demente.

- Nogle demente vil ikke eller har ikke altid lyst til at samarbejde, så de kræver uden tvivl flere personaletimer, som så skal tages fra andre områder, siger den daglige leder af Skovly ved Horsens, Birthe Pedersen.

Fra plejehjemmene lyder det dog samtidig, at de ansatte har lært at leve med udfordringerne og får hverdagen til at hænge sammen.

- Vi gør det muligt for de let-demente at være i de almindelige boliger, siger Jane Bang Vester fra Møllehjemmet.

quote Der er langt fra optimale forhold på alle plejehjem. Det bliver især problematisk, når demente søger væk. Så mangler der ressourcer til at følge efter.

Jeanett Drasbæk, FOA Århus

Hos FOA i Århus nikker fællestillidsrepræsentanten Jeanett Drasbæk genkendende til udviklingen.

- Der er langt fra optimale forhold på alle plejehjem. Det bliver især problematisk, når demente søger væk. Så mangler der ressourcer til at følge efter, og hvis en ansat så gør det, bliver de tilbageværende på plejehjemmet virkelig pressede, lyder det fra hende.

Skal tage ansvaret på sig

Hun så gerne, at der kom endnu flere små afskærmede enheder forbeholdt de demente. Og det er skam også noget, der bliver arbejdet på fra politisk side. 

Det garanterer formand for Sundheds- og Ældreudvalget i Folketinget, Liselott Blixt (DF), over for TV2 ØSTJYLLAND.

- Det er en udfordring, vi ved, at vi har rundt om i landet, og det er også grunden til, at vi har prioriteret det i vores netop vedtagne demenshandleplan, siger hun. 

Venstre, DF, Socialdemokratiet, Liberal Alliance, Alternativet, Radikale Venstre, SF og Det Konservative Folkeparti har afsat 470 mio. kr., som kommunerne kan søge til en særlig indsats over for demente.

quote Kommunerne har et ansvar, de skal tage på sig.

Liselott Blixt (DF)

I disse dage beslutter politikerne så, hvordan pengene skal fordeles.

- Som det er i dag, er det ikke godt nok. Vi skal have 98 demensvenlige kommuner med de rigtige kompetancer. Så kommunerne har et ansvar, de skal tage på sig, lyder det fra Liselott Blixt.

Det handler ifølge hende i høj grad om at gøre, alt hver der er muligt for at skabe en palet af muligheder for den demente, så der tilbydes god pleje helt til det sidste.

Se et længere interview med Liselott Blixt her. 
IMG_8481-1200px

play Naturhistorisk Museum erkender: - Vi burde have reageret hurtigere

krukken_randers.jpg

play Skaberen af Randers’ ikoniske kobberkrukke er død

Skærmbillede 2021-06-17 kl. 20.06.13

play Mindeværdig kamp: Danmark taber i Eriksen-hyldest

202485714_530418468305364_6297141153694246627_n

play VIDEO: Østjyske fodboldfans i rørende hyldest til Eriksen

20200325-134454-2-1920x1279we

Rejserestriktionerne lempes markant - danskerne kan tage på sommerferie i hele EU

jonas sloth fjernvarme laurbjerg

Familie spildte 60.000 kr. på den billigste løsning: Nu stiger priserne

Dagens mest læste