Flere ældre får snart en ven at spise med

Fire østjyske kommuner skal skabe gode madoplevelser

Foto: Colourbox

Det kan være lidt ensomt, hvis man hver dag spiser sin aftensmad helt alene.

Derfor får 12 kommuner nu del i en pulje på 5,8 millioner kroner, som skal bruges på at bekæmpe ensomhed blandt ældre borgere gennem gode oplevelser ved middagsbordet.

I Østjylland drejer det sig om fire kommuner - Aarhus, Randers, Horsens og Silkeborg - som sammenlagt får tildelt 2,2 millioner kroner af Sundheds- og Ældreministeriet.

Erfaringen er, at mange ældre bliver ensomme og underernærede, hvis de spiser deres frokost eller aftensmad i deres eget hjem eller alene på deres værelse på et plejehjem.

I blandt andet Aarhus og Randers skal pengene gå til at sørge for, at de ældre får en spiseven eller måltidskammerat.

- En spiseven fungerer ligesom en besøgsven, som mange ældre har stor glæde af. Det er altså en frivillig, der kommer hjem til den ældre for at tilbringe tid sammen, og ved at gøre maden til omdrejningspunktet for et besøg, kan måltidet blive gjort til noget særligt og hyggeligt. Det skulle gerne pirre både appetit og humør, siger sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) i en pressemeddelelse.

Alle landets kommuner har kunne søge om at penge i puljen til madprojekter. Næste gang, der bliver mulighed for at søge om støttekroner bliver i 2017, hvor der er afsat fem millioner kroner.

Så mange penge får kommunerne til deres madprojekter


  • Aarhus: 747.264 kroner til udvikling af bedre rammer for det gode måltid for ældre
  • Horsens: 579.990 kroner til spisevenner i Horsens Kommune
  • Randers: 481.430 kroner til det gode måltid i samarbejde med frivillige spisevenner
  • Silkeborg: 436.332 kroner til måltidsvenner på Sandgårdsparken