Fjernvarme-farcen punkt for punkt

Er du også forvirret over forløbet i fjernvarmesagen fra Århus? Så forsøger vi at give dig det store overblik her.

27. september 2007:
Sagen om de mange varme millioner begynder for knap fire måneder siden. Den 27. septemer vil næsten alle partier kun udbetale halvdelen af de 575 mio kr til forbrugerne. Resten vil de bruge til investeringer i energiselskaberne. Kun Venstre er imod den beslutning.

20. november 2007:
Advokat Poul Gudberg rejser tilbagebetalingskrav på vegne af fraflyttede forbrugere. Noget de kan i Grenaa, men som de afviser i Århus.

4. december 2007:
Rod i Århus Kommunes fjernvarmeregnskab betyder, at overskuddet pludselig er skrumpet fra 575 millioner kr. til 309 millioner kr. Men igen nedlægger Energitilsynet veto. Forbrugerne skal alligevel have de 575 millioner kr. igen.

13. december 2007:
Teknisk udvalg beslutter at tilbagebetale alle pengene over fire år til nuværende brugere. En sjælden alliance opstår. Enhedslisten og de Konservative slutter sig til Venstre og forlanger, at alle pengene skal tilbage til både nuværende og tidligere brugere.

19. december 2007:
Et flertal bestående af SF, Socialdemokraterne og de Radikale beslutter at ansøge Energitilsynet om udbetaling over to år til eksisterende forbrugere. Det sker efter kritik af modellen, hvor der tilbagebetales over fire år.

3. januar 2008:
Så er der nye toner. Nu har først SF, siden Socialdemokraterne og så de Radikale ændret mening. Pengene skal direkte tilbage til de brugere, der stadig bor i kommunen. En nedsættelse af varmetaksten fra januar er vedtaget, og hvis Energitilsynet godkender en løsning, der involverer udbetaling af resten af pengene, kan en check måske være på vej om et års tid. Men kun til de nuværende brugere. Mange fraflyttede brugere har varslet et sagsanlæg.