Fire råd: Sådan undgår du gadesælgere

TV2 ØSTJYLLAND har spurgt sine følgere, hvad der pisser dem af. Det gør især gadesælgere og for få offentlige toiletter. Vi har sendt klagerne videre

Der er masser af ting, som I går derude og er trætte af.

Efter TV2 ØSTJYLLAND i sidste uge spurgte brugerne om, hvad de synes er træls, er det bare væltet ind med ting, som vi kunne kigge nærmere på.

Vi valgt at kigge nærmere på to eksempler. Et af dem handler om at hjælpe tissetrængende i byen til at bruge et toilet fremfor at tisse i gader eller parker.

Brum Jørn Hansen har skrevet, at han gerne vil have flere offentlige toiletter. Derfor har vi nu søgt at finde svaret på, hvorfor der egentlig ikke er flere offentlige toiletter, og årsagen til, at de er dyre i drift.

- Det koster noget at holde, og inde i bymidten er de ofte udsat for hærværk, så det koster simpelthen kassen at holde dem ved lige, siger Per Kristensen, der er temaleder for vejdrift i Aarhus Kommune.

quote Det koster simpelthen kassen at holde dem ved lige.

Per Kristensen, temaleder for vejdrift, Aarhus Kommune

I Aarhus Kommune er der i dag 40 offentlige toiletter i bybilledet, og lige nu er der ikke akutelle planer om at lave flere, da økonomien ikke er til det, og hvis behovet er der, så er det altså os selv, der skal betale for de.

Derudover bokser kommunen også med et andet problem. Der er nemlig ikke rigtig nogen af os, der gider af have toilettet lige uden for vores bolig.

- Alle vil selvfølgelig gerne have et toilet, men ikke lige ude foran facaden eller et sted, hvor det kan give anledning til støj. Det tiltrækker jo folk, der er i godt humør, og som gerne vil af med noget også, siger Per Kristensen

Gadesælgere er nitten

En anden ting, som flere er trætte af, er gadesælgere, som gerne vil have dig til støtte deres forening, skifte mobilabonnement eller el-selskab.

De kan være krævende, skriver nogen af jer på TV2 ØSTJYLLANDs facebookside, og det mærker de borgere i Randers, som vi mødte.

- De siger, at det ikke tager særlig lang tid, men alligevel bruger man rimelig lang tid på at svare på deres spørgsmål og alt muligt, siger Anders Vestergaard, mens Henrik Platz ofte bare ignorerer deres tilnærmelser. 

- Altså alle dem, der vil sælge et abonnement eller sådan noget, siger jeg også ’nej tak’ til, siger han.

Ofte bruger gadesælgerne eller facere, som de også kaldes, sig af tricks, der skal lokke os til.

- Den første serie af tricks er dem, som skal få os til at interagere og fange os ind. Den næste serie af tricks handler om at få os til at sige ja en masse gange i træk, således at vi bliver mere tilbøjelige til at sige ja, når de endelig skal lave deres salgstale. Sidst så slår de på en masse former for høflighed, hvor det bliver uhøfligt, hvis man ikke gør det, som beder om, siger lektor og ekspert i nudging Pelle Guldborg Hansen fra Roskilde Universitets Center.

Ekspertens tips