Fartskriver vendte forkert

Fartskriveren vendte forkert i den lastbil, hvis anhænger kolliderede med minibus og dræbte ni fra Virklund.

Viborg Politi har i eftermiddag modtaget den første rapport fra den bilinspektør, der skal fastslå årsagen til, at en lastbilanhænger i sidste uge skred ud og dræbte ni personer fra Virklund Plejecenter. Rapporten fra bilinspektør Poul Rask rummer ikke en egentlig årsag til, hvorfor ulykken skete. Fartskriveren i lastbilen vendte forkert, og den har derfor ikke kunnet afsløre, hvor høj fart den 18-årge chauffør kørte med.

- Fartskriverdiagrammet var sat forkert i. Siden, der skal skrives på, vendte modsat skrivestifterne. Det er simpelthen en menneskelig fejl, siger vicepolitiinspektør Poul Severinsen fra Viborg Politi. Han vil ikke fortælle, hvad chaufføren har forklaret om hastigheden på ulykkestidspunktet. Chaufføren risikerer en sigtelse for uagtsomt manddrab.

Lastbilen var dog udstyret med en såkaldt hastighedsbegrænser, der gør, at den højst kan køre 90,8 kilometer i timen. Hastighedsbegrænsningen på ulykkesstedet var 80 km. Bilinspektør Poul Rask forsøger nu at beregne lastbilens hastighed ud fra skridspor.

Den voldsomme brand i minibussen skyldes en kortslutning, da hovedkablet mellem akkumulatoren og startsmotoren blev revet over. Den antændte dieselolien fra den deformerede brændstoftank, siger bilinspektionens rapport.

TV 2 / Østjylland har mere om årsagerne til ulykken i aftenens udsendelser.