Fængslet for skud mod politiet

Mand, der skød mod politiet, ville have betjentene til at dræbe ham. Han blev mandag aften fængslet i surrogat.

Det var et forsøg på at tage sig selv af dage, da en mand tidligt mandag morgen skød mod politiet i Højbjerg ved Århus. Det kom frem under et grundlovsforhør mandag aften, hvor den
35-årige mand blev fængslet frem til 12. november.

- Jeg fik den sindssyge ide, at det ville være en god ide, hvis politiet skød mig, fordi jeg havde så mange problemer, forklarede han i retten.

To patruljevogne var om morgenen sendt til området, efter at en mand havde ringet ind og fortalt, at der var sket en voldtægt i en nedbrændt spejderhytte. Men da betjentene kom frem, konstaterede de, at det var en falsk anmeldelse, og pludseligt bemærkede de en camouflagemalet mand med hjelm på, der kom gående imod dem.

Han råbte, at han havde skudt to terrorister, og at der ville sprænge en bombe inde i Århus, fremgik det af retsmødet. Derefter åbnede han ild mod politifolkene med en M75 automatriffel.

Det viste sig dog senere, at der kun var tale om løse skud. Men betjentene gik i dækning og besvarede ilden med omkring syv pistolskud, og manden blev gjort ukampdygtig, da han blev ramt af et strejfskud i skulderen.

Han er nu sigtet for vold mod politiet, for at forvolde fare for folk og for ulovlig våbenbesiddelse.
Manden forklarede selv i retten, at han var gammel hjemmeværnsmand. Riflen havde han dog købt dagen før af en anden mand.

Da der tilsyneladende er tale om en mand med psykiske problemer, skal varetægten finde sted på en psykiatrisk afdeling.

Der blev trods protester fra pressen nedlagt forbud mod at omtale nogle af mandens personlige forhold. Men det kom dog frem i retsmødet, at en del af hans problemer skyldes, at han havde tippet politiet om, hvem der i september 2006 affyrede flere skud mod politistationen i Silkeborg.

Men den pågældende blev løsladt og har siden sendt truende sms-beskeder til den 35-årige. I retten forklarede manden også, at han havde drukket 30-40 genstande forud for skyderiet og nærmest ikke havde sovet i flere dage. Han kunne heller ikke huske, at det var ham, der havde tilkaldt politiet, men efterforskerne har sporet opkaldet til hans mobil.

/ritzau/