EUs kød skal ekstra-testes
EU skærper test-krav efter skandale
Der skal gøres op med forkert mærkning af kød og salg af kød med medicinrester i. EU-landene blev fredag enige om at gennemføre en række ekstra test af kød for at afsløre medicinrester og kød, der er mærket forkert, og fødevareminister Mette Gjerskov (S) har sat gang i indsatsen herhjemme.
- Det er vigtigt, at vi hurtigst muligt får genoprettet de europæiske forbrugeres tillid til fødevaresikkerheden og får fundet de brodne kar i branchen, så de kan stilles til ansvar, siger Mette Gjerskov i en pressemeddelelse.
Det er den såkaldte hestekødskandale, hvor hestekød er blevet solgt som okse, som har givet anledning til den øgede kontrolindsats på området. Senest har sagen også bredt sig til Danmark, da der er mistanke om, at der er solgt oksekødslasagner iblandet hestekød i danske supermarkeder, ligesom fødevaremyndighederne har bedt om en redegørelse fra et østjysk slagteri, som er under mistanke for at have solgt oksekød blandet op med hestekød uden at oplyse kunderne om det.
Konkret skal der på EU-plan tages én test for medicinrester for hver 50 ton kød, og der skal gennemføres mindst 2250 DNA-test af forskellige produkter for at se, om de er mærket forkert. EU-Kommissionen vil sandsynligvis betale 75 procent af udgifterne til de ekstra prøver, oplyser ministeriet.
- Hestekødskandalen er en international skandale, og derfor er det også vigtigt, at EU-landene står sammen om at opklare sagen og drage konsekvenser. Derfor er jeg glad for, at EU har taget skridt til en fælles løsning, siger Mette Gjerskov.
Initiativerne skal sættes i værk senest 1. marts. Den danske indsats indebærer en screening af færdigretter i den danske detailhandel, hvilket også er en del af EUs forslag. Derudover kommer en undersøgelse af, om virksomhederne som lovet har trukket mistænkte varer tilbage samt en opfølgning på analysen af de tilbagetrukne varer.