Erstatning til bilist

Raillon Danmark skal betale erstatning efter bizar togulykke på Århus Havn, fastslår Vestre Landsret.

Godsbaneselskabet Raillon Danmark A/S skal betale erstatning efter en bizar ulykke, som involverede en lygtepæl, en bil og et rangertog på havnearealet i Århus i november 2003.

En bilist ville overhale en række biler, der holdt på Sydhavnsgade. Under overhalingen opdagede han, at de holdt stille for et rangertog, og han bremsede hårdt op. Dermed ramte ham en lygtepæl og blev kilet fast, hvorefter rangertoget ramte bilen.

Bilisten fik en bøde for overtrædelse af færdselsloven ved at have foretaget en farlig overhaling, og han er ansvarlig for de materielle skader. Men da han efter påkørslen fik smerter i nakken og måtte sygemeldes, krævede han efter jernbaneloven erstatning for de personskader, som rangertoget havde påført ham.

Ifølge Jernbanelovens § 15 er det jernbaneselskabet, der er ansvarlig for skader, jernbanedriften påfører personer eller dyr. Men Raillon Danmark afviste kravet, da man mente, at det var bilistens hasarderede kørsel, der havde medført påkørslen. Retten i Århus var enig med bilisten i, at uheldet var omfattet af reglerne i jernbaneloven, men mente samtidig, at bilisten havde udvist en så stor grad af uagtsomhed, at erstatningen burde bortfalde.

Vestre Landsret har samme opfattelse, men vurderer dog ikke, at bilistens uagtsomhed er så grov, at den skal føre til, at Raillon Danmark slipper for erstatningspligten. Så Raillon Danmark skal betale for de skader, han har pådraget sig. Hvor stort beløbet er, vides endnu ikke, men selskabet skal i første omgang betale sagens omkostninger - knap 30.000 kroner.