Ekspert: Umuligt at se om isen er sikker

Flere danske søer er i den kolde tid frosset til is. Men det kan være umuligt, at se om isen er sikker, fortæller ekspert

(Genrefoto) Der er ingen visuelle tegn på om isen er sikker, forklarer ekspert. Foto: Mogens Ladegaard - Scanpix

Det er sjældent, at de danske søer fryser til is, og det kan derfor være fristende at bevæge sig ud på isen, når den nu endelig er her.

Men der er grund til at passe på, mener ekspert Erik Bech, der er chef for viden og dokumentation ved Trygfonden. Det er nemlig umuligt selv at se, om isen er tyk nok til at kunne bære en person.

Der er ikke nogen visuelle tegn på om isen er tyk nok. Hvis du kommer ned til en sø, kan du ikke se noget.

Erik Bech, chef for viden og dokumentation ved Trygfonden.

- Man kan ikke se det. Der er ikke nogen visuelle tegn på om isen er tyk nok. Hvis du kommer ned til en sø, kan du ikke se noget, siger Erik Bech.

Der kan dog være tegn på, at isen ikke er sikker. Ifølge Erick Bech skal man være opmærksom på, hvis der er såkaldt vågedannelse. Det betyder, områder i søen, der ikke er frosset til is.

Hvis en sø har haft våger, som er efterfølgende er frosset til is, så er der grund til at være ekstra forsigtig, forklarer Erik Bech.

- Hvis der kommer is på en våge, så starter isen med at være rigtig tynd og der vil være en fase, hvor den ikke kan bære, og måske når det aldrig at blive tykt nok til at kunne bære. 

Læs også Kvinde endte i iskoldt vand - politi advarer mod at gå på isen

Kommune står for frigivelse af isen

Hvis isen er tyk nok, kan kommunerne vælge at frigive isen. Det er op til den enkelte kommune, hvornår, de vurderer, at det er tilfældet.

- Man skal være mest opmærksom på, om isen er frigivet eller ej. Der vil stå et skilt, hvis det er tilfældet, siger Erik Bech.

I Danmark vælger kommunerne typisk ikke at frigive isen, før den har en tykkelse på mellem 13 og 18 centimeter.

01:16

Indsatsleder Jesper Hansen var med, da Østjyllands Brandvæsen lørdag øvede sig i redninger på is.

Luk video

 Politiet får anmeldelser

Østjyllands Politi har denne vinter modtaget flere anmeldelser om folk, der er gået ud på isen ved forskellige søer i politikredsen, og natten til lørdag gik en kvinde gennem isen ved Aarhus Lystbådehavn.

Kvinden måtte reddes op af vandet med en redningskrans af forbipasserende.

- Det var de forbipasserendes skyld, at der ikke skete hende noget. Hun kunne ikke selv komme op. Det kunne være gået rigtig galt, siger vagtchef ved Østjyllands Politi Per Bennekov til TV2 ØSTJYLLAND.