Efter store fyringsrunder: Halvdelen af alle dagplejere er væk

Kommunale østjyske dagplejere er de seneste år blevet fyret i store stil. På otte år er antallet halveret

01:51

Kommunale dagplejere i Østjylland er i de seneste år blevet afskediget i store fyringsrunder. Det betyder, at der i dag kun er godt dobbelt så mange dagplejere som for otte år siden.

I 2008 var der 3.052 dagplejere i Østjylland, mens tallet i dag er 1.681, viser en undersøgelse, som TV 2 | ØSTJYLLAND har foretaget.

Men nu er børnetallet så småt begyndt at stige igen, og derfor står flere østjyske kommuner med et akut behov for at ansætte nye dagplejere.

Favrskov Kommune er en af de østjyske kommuner, der lige nu mangler dagplejere. For at kunne leve op til pasningsgarantien har kommunen derfor lige nu en overbelægning på 41 børn i de lokale vuggestuer.

Læs også Skøn video: Landsby samler ind og giver el-cykel til dagplejemor

Dagplejeleder i Favrskov Kommune Dorte Mørk håber, at de kommende måneder vil byde på flere ansøgninger fra ansøgere, der har lyst til at blive dagplejere. 

- Frem til sommerferien vil jeg gerne ansætte en seks-syv mere. Lige nu er det Hinnerup, Hammel, Lading og Hadsten, hvor vi mangler, siger Dorte Mørk.

Dagplejere med atypisk baggrund

I Skanderborg Kommune mangler dagplejeleder Else Sall kommunale dagplejere. Hun har haft succes med at ansætte nye dagplejere med en lidt atypisk baggrund.

- Vi får flere og flere når vi søger dagplejere, der har en mellemlang uddannelse. I Skanderborg Kommune har vi ansat 15 pædagoger, vi har ansat sygeplejersker og lærere. 

01:42

VIDEO: Lenette Thyregod arbejdede tidligere som afspændingspædagog. Nu er hun dagplejemor.

Luk video

En af kommunens nye dagplejere er Lenette Thyregod fra Ry. Hun arbejdede tidligere som afspændingspædagog, men har nu i fire måneder arbejdet som dagplejemor.

Der er jo ikke noget der giver mere glæde, når man føler sig god til det man laver.

Lenette Thyregod, dagplejer

- Det var en rigtig lang proces og nå til jeg skulle søge stillingen som dagplejer. Jeg kom fra en 30-timers stilling, så det her med at måle det helt konkret fra 30 timer til 48 timer, det var svært at se fordelene ved det. 

Trods den vanskelige beslutning, så har hun ikke fortrudt sit valg.

- Jeg er rigtig, rigtig glad. Jeg er glad for mit valg og kan mærke, at jeg føler mig kompetent, og der er jo ikke noget, der giver mere glæde, end når man føler sig god til det, man laver, siger Lenette Thyregod. 

Se mere i tv-indslaget øverst i artiklen.