Efter sidste års tørke: Kommuner får ens afbrændingsforbud

Sidste sommer var afbrændingsforbuddet ikke ens i hele landet. Det skal det være nu, mener Danske Beredskaber.

Reglerne skal være ens i alle landets kommuner, mener Danske Beredskaber. Foto: Colourbox

Afbrændingsforbuddet skal være ens i alle kommuner i landet.

Det skriver Danske Beredskaber i en pressemeddelelse.

Under hedebølgen sidste sommer i Østjylland og resten af landet var der afbrændingsforbud i flere uger, men forbuddet betød ikke det samme i alle kommunale beredskaber.

Læs også Afbrændingsforbud strammes op efter forvirring

I nogle kommuner var det forbudt at benytte ukrudtsbrænder eller tænde op for grillen, mens det andre steder var tilladt.

Det gjorde sig blandt andet gældende her i Østjylland, hvor det i en periode ikke var tilladt at tænde op i kulgrill i Silkeborg Kommune, som den eneste i vores landsdel.

01:25

VIDEO: Silkeborgenserne må som de eneste i Østjylland ikke anvende kulgrill. Det er nogle af campisterne på Silkeborg Sø Camping og Feriehuse trætte af. Videoen er dra den 4. juli sidste år.

Luk video

Forskelle skabte forvirring

Ifølge Danske Beredskaber skabte det forvirring blandt borgere, og derfor skal forbuddet nu være ens i alle kommuner.

- Det er ikke hensigtsmæssigt, at man som borger skal huske så mange forskellige udgaver af afbrændingsforbud, blot fordi man bor i én kommune, arbejder i en anden og måske har sommerhus i en tredje, siger Bjarne Nigaard, der er sekretariatschef i Danske Beredskaber, i pressemeddelelsen.

Læs også Historisk tørt: Afbrændingsforbud genindføres i alle østjyske kommuner

- Det skal være let og overskueligt at finde ud af, hvad man må og ikke må, så vi forhåbentlig kan reducere antallet af naturbrande. Der kan dog stadig forekomme lokale forskelle, for der er steder i Danmark, hvor man er nødt til at tage særlige hensyn.

Altid forbud på Anholt

Afbrændingsforbuddet er lige nu kun aktuelt på øen Anholt, der har et permanent afbrændingsforbud.

Selv om vi allerede har haft varme dage med høj sol, så er naturen meget tør i øjeblikket, fortæller Bjarne Nigaard.

Læs også Tørken rammer østjyske arrangementer: Frygter livsfarlig brand

- Weekendens regnvejr har heldigvis betydet, at brandfaren er faldet i hele landet. Men der skal ikke mange dages sol og høje temperaturer til, før brandfareindekset igen vil blinke rødt, og der kan blive tale om afbrændingsforbud, siger han.

På brandfare.dk kan man løbende holde sig opdateret om aktuelle afbrændingsforbud, få overblik over brandfaren, der hvor man er, og finde gode råd til at undgå brand i den tørre natur.

Brandfare.dk er etableret i samarbejde mellem Beredskabsstyrelsen, Danske Beredskaber og Kommunernes Landsforening.

Afbrændingsforbud - sådan er reglerne

Det er blandt andet ikke tilladt at bruge kulgrill og ryge i naturen, når afbrændingsforbud er aktuelt.

 

Danske Beredskaber ensretter afbrændingsforbud, så de samme regler kommer til at gælde i alle landets kommuner.

 

Aktuelt er der dog ikke annonceret afbrændingsforbud med undtagelse af Anholt, der har et permanent forbud.

 

Men når forbuddet er aktuelt, gælder følgende regler:

 

* Det er ikke tilladt at bruge kulgrill på egen eller privat grund. Det dækker over enhver form for grill, hvor brændsel har en glødende effekt.

 

* Det er ikke tilladt at bruge grill udenfor egen eller privat grund med beboelse. Det er uanset, om det er grill med kul, gas, træ, briketter eller andet brændsel på eksempelvis offentlige eller fælles arealer ved parkeringspladser, græsarealer, boldbaner, parker og lignende.

 

* Det er ikke tilladt at ryge i naturen. Både rygning af pibe, vandpiber, cigarer, cigaretter, cerutter eller enhver anden form for glød, flamme eller lignende er ikke tilladt at antænde i naturen på eksempelvis boldbaner, græsarealer, parker, vejrabatter, skove og plantager.

 

* Det er ikke tilladt at tænde bål og bruge åben ild udendørs. Det er uanset, om det er med kul, træ, briketter eller andet brændsel. Afbrænding af haveaffald, skovaffald og almindeligt affald og al udendørs brug af ovne, ildsteder, fakler, haveblus, stearinlys og lignende er heller ikke tilladt.

 

* Det er ikke tilladt at bruge apparater eller genstande, der skaber gnister, gløder eller flammer udendørs. Der må ikke bruges nogen form for ukrudtsbrænder, privat svejsning af tagpap og lignende. Privat brug af vinkelslibere og andet udstyr, som frembringer gnister eller gløder, må ikke bruges. Det samme gælder med udendørs brug af terrassevarmere, koge- eller varmeapparater og lignende, der fungerer ved brug af brandfarlige væsker, eller substanser som sprit, gas, benzin, svovl og lignende.

 

Kilde: Pressemeddelelse fra Danske Beredskaber.