Efter østjysk bygge-ballade: Nu vil minister lempe regler

Regeringen vil lempe byggereglerne i kølvandet på omstridt sag fra Malling, hvor borgere fik kommunen på nakken efter terrassebyggeri

Boligejere fra Malling Aarhus Kommune på nakken, fordi de byggede terrasser få centimeter under husets gulvniveau. Nu vil transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) have lavet loven om. Genrefoto. Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Jens Nørgaard Larsen - Scanpix

Regeringen vil give den enkelte boligejer større frihed. Derfor lægger transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) nu op til at lempe bygningsreglementet.

Det sker blandt andet som konsekvens af en flere år gammel sag fra Malling.

Her fik boligejere Aarhus Kommune på nakken, fordi de byggede terrasser få centimeter under husets gulvniveau. Det var og er ulovligt, men står det til regeringen, skal det ændres.

Med ændringen får den enkelte boligejer frihed til selv at vurdere, hvordan adgangen til boligen skal udformes, herunder om der skal være niveaufri adgang.

Ole Birk Olesen (LA), minister

Ole Birk Olesen har onsdag sendt en række ændringer af bygningsreglementet i offentlig høring.

Han forventer, at de nye regler kan træde i kraft per 1. juli i år. 

Som en del af ændringerne fjernes kravet om niveaufri adgang for nybyggede enfamilieshuse.

Ole Birk Olesen vil give den enkelte boligejer mere frihed.

De nuværende regler er ifølge ministeren ikke hensigtsmæssige, da der ikke er krav om niveaufri adgang på grunden og frem til huset, men kun ved selve indgangsdørene. 

 - Reglerne i bygningsreglementet skal være fornuftige og rimelige. Som reglerne er i dag, er det et krav, at alle nye enfamilieshuse opføres med niveaufri adgang, siger Ole Birk Olesen i en pressemeddelelse og tilføjer: 

- Med ændringen får den enkelte boligejer frihed til selv at vurdere, hvordan adgangen til boligen skal udformes, herunder om der skal være niveaufri adgang. 

Tilgængelighed i større bygninger

Ole Birk Olesen ønsker samtidig at gøre det muligt for eksempelvis en parcelhusejer fremover ikke at skulle involvere kommunen, hvis der skal bygges en carport eller et drivhus.

Ole Birk Olesen fortæller, at der ikke ændres i de krav, der allerede i dag stilles til tilgængelighed i større bygninger.

- Det er afgørende, at vi fortsat bygger for alle, når vi opfører nybyggeri, hvor alle færdes. Det gælder for eksempel offentlige bygninger, større boligbyggerier, hoteller, svømmehaller, konference- og andre publikumssteder. Derfor sætter jeg nu fokus på at fremme tilgængelighed i større bygninger, siger han. 

Rasmus Jensen - her fra 2011 - var en af de boligejere fra Malling, der fik kommunen på nakken på grund af byggeri.

I Malling blev boligejerne truet med dagbøder, hvis de ikke rettede ind og ombyggede deres terrasser. 

- Jeg respekterer fuldt ud, at handicappede skal have gode adgangsmuligheder overalt i det offentlige rum, men når det kommer til min private have, vil jeg gerne selv have lov til at bestemme, hvordan jeg vil udforme min terrasse, sagde Rasmus Jensen, en af de berørte boligejere, til TV2 ØSTJYLLAND tilbage i 2011.

Nedenfor kan du se et indslag, som TV2 ØSTJYLLAND bragte i 2011. Sagen fra Malling er en af årsagerne til, at regeringen nu vil ændre bygningsreglementet.