Efter flere uheld med gas på afveje: Folk bør tjekke flasken

Folk bør tjekke deres letvægtsgasflasker, opfordrer Sikkerhedsstyrelsen og Arbejdstilsynet efter flere uheld, hvor gas er sivet ud

Foto: Sikkerhedsstyrelsen/Arbejdstilsynet

Flere uheld, hvor der er sivet gas ud af flasker, får nu Sikkerhedsstyrelsen og Arbejdstilsynet til at opfordre folk til at tjekke deres gasflasker.

Det syner måske ikke af meget, at der er en flænge eller et fladt sted efter slag, men det kan have alvorlige konsekvenser. 

Arne Hosbond, chefkonsulent, Sikkerhedsstyrelsen

Det er konkret letvægtsflasker af komposit med gas, som bør tjekkes. 

De flasker, som har været involveret i uheld, er såkaldt letvægtsgasflasker. De er lavet af et plastlignende materiale.

På de pågældende gasflasker, som har været involveret i uheld, har der været skader, som er opstået på grund af enten forkert opbevaring eller håndtering.

Der er bestemte tegn på slid og fejl, man skal være opmærksom på.

- Vores undersøgelse af flaskerne fra uheldene viser, at de formentlig er blevet skadet, fordi de er blevet tabt eller lignende og derfor er revnet. Det i kombination med, at flaskerne har stået i direkte sollys, har muligvis ført til, at de er bristet og at der derfor siver gas ud, der kan eksplodere ved blot en lille gnist, siger tilsynschef Morten Vestergaard fra Arbejdstilsynet.

- Der er ikke umiddelbar fare ved flaskerne i sig selv, men man bør tjekke, om der er brud på plastikkappen rundt om dem, tilføjer han. 

Læs også Arbejdstilsynet advarer: Gasflasker kan pludselig eksplodere

Arne Hosbond, chefkonsulent i Sikkerhedsstyrelsen, tilføjer: 

- Til de traditionelle råd om sikker brug af gas kan vi tilføje, at det er vigtigt at undersøge flasken for synlige skader. Man bør holde øje med, om der er revner i plastikken, hvis det er en letvægtsgasflaske. Det syner måske ikke af meget, at der er en flænge eller et fladt sted efter slag, men det kan have alvorlige konsekvenser, siger Arne Hosbond.

Ingen personer er kommet til skade i forbindelse med uheldene.

Gasflaskerne er ikke blevet tilbagekaldt, fordi der er ikke tale om en fabrikationsfejl, men fordi de forkert opbevaret eller håndteret.

Gasflaskerne vurderes som sikre, hvis man bruger og opbevarer dem korrekt, oplyser Sikkerhedsstyrelsen og Arbejdstilsynet.

Gode gas-råd 

  1. Brug kun godkendt udstyr, som er DG- eller CE-mærket og har en dansk manual
  2. Placér altid gasflasken, så den står oprejst. Følg altid vejledningen i manualen for, hvor flasken skal placeres
  3. Vær forsigtig, når du skifter gassen. Sluk apparatet og luk ventilen, før du skifter flasken. Sørg for, at regulatoren er korrekt monteret og fastlåst på flaskeventilen, før du tænder. Kontroller samlingerne med sæbevand. Hvis det bobler, er der en utæthed, og så bør apparatet ikke blive brugt
  4. Husk at lukke alle ventiler, når du er færdig med at bruge gassen. Det gælder også tomme flasker! Kobl altid flasken fra, når udstyret ikke er i brug
  5. Hold udstyret ved lige. Kontrollér jævnligt, at gasslangen ikke er synligt slidt eller afbleget af sollys. Hvis du er det mindste i tvivl om, om der er revner i slangen, skal den skiftes ud med en ny med DG-mærke
  6. Tjek din gasflaske. Er der mærker efter stød, slag eller revner i plastikken rundt om flasken eller mangler dele af plastikken, skal du få flasken byttet 
Kilde: Sikkerhedsstyrelsen og Arbejdstilsynet
  1.