Efter 35 timer er der landet en ok-aftale for statens ansatte

Som det sidste område er der landet et forlig om en overenskomst for de statsligt ansatte lørdag aften

Forliget på statens område var det eneste, som manglede i denne omgangs forhandlinger. Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

Forhandlerne på statens område har lørdag aften landet en overenskomstaftale for de cirka 180.000 statsansatte, oplyser forhandlerne foran Forligsinstitutionen.

Dermed kan en konflikt afblæses for de statsansatte, som blandt andet er gymnasielærere, præster, politibetjente og medarbejdere i ministerier og styrelser.

Læs også Der er indgået forlig for det kommunale område

Aftalen indeholder en lønramme over tre år på 8,1 procent, en sikring af spisepausen samt en fjernelse af privatlønsværnet.

- Det er en god aftale, som begge parter kan se sig selv i, siger statens topforhandler i de offentlige overenskomstforhandlinger, innovationsminister Sophie Løhde (V).

- Det er en økonomisk ansvarlig aftale, men også en hvor der er plads til mærkbare lønstigninger for de statsansatte i de kommende år. Så indeholder forliget også en tryghed for den efterhånden meget omtalte spisepause, siger hun.

Det er en god aftale, som begge parter kan se sig selv i.

Sophie Løhde (V), innovationsminister

Topforhandler for de statslige ansatte, Flemming Vinther, er ligeledes en glad mand foran Forligsinstitutionen.

- Vi har lavet en aftale, der indeholder en afbalanceret aftale om spisepausen, siger han.

Aftalen er landet efter måneders forhandlinger, og senest en slutspurt med 35 timer i Forligsinstitutionen, hvor parterne mødtes fredag morgen klokken 10.

Første brikker faldt på plads

Forliget på statens område var det eneste, som manglede i denne omgangs forhandlinger.

Natten til onsdag faldt de første brikker på plads, da der blev indgået en aftale mellem fagforbund under LO og Danske Regioner om en aftale for en del af de regionalt ansatte. 

Læs også Bundsgaard om forlig: - Det er enormt vigtigt

Først natten til lørdag blev en aftale klar for de sidste regionalt ansatte.

Kommunerne er den største gruppe af offentligt ansatte, og de fik fredag middag er forlig for sine 500.000 ansatte, som blandt andet indebærer en lønramme på 8,1 procent, en sikring af spisepausen, mens en aftale om lærernes arbejdstid blev udskudt.

Læs også Aftale på plads for hele det regionale område

Særligt de ansattes spisepause har været en af de helt store knaster i forhandlingerne.

Parterne i stat, regioner og kommuner opgav i slutningen af februar selv at blive enige om nye overenskomster. Siden har parterne løbende holdt møder i Forligsinstitutionen, inden de blev enige.

01:34

VIDEO: Natten til lørdag landede parterne en aftale på det regionale område. En aftale Anja Laursen, der er kredsformand i Dansk Sygeplejeråd i Midtjylland, var glad for.

Luk video

Der har været varsler om strejke og lockout, og sidste deadline for at lande en aftale var 1. maj. Men nu kan en storkonflikt altså afblæses.

Overenskomstaftalerne skal dog, før de er gældende, sendes til afstemning hos både arbejdsgivere og lønmodtagere.

Ifølge Finansministeriet vil overenskomstforliget blive offentliggjort på et senere tidspunkt. 

Læs også Skolechef efter forlig: - Det har godt nok været et langt forløb

Fakta: Det ved vi om aftalen på det statslige område

De statsansatte har fået mere i løn og en sikring af den betalte spisepause i deres overenskomst.
Der er landet en aftale om overenskomst på det statslige område.

Dermed er forhandlingerne i Forligsinstitutionen på det offentlige område alle afsluttet med forlig.

Det gælder overenskomstområderne på statens, kommunernes og regionernes område. Der er for alle overenskomsterne tale om tre-årige overenskomster.

Læs her, hvad der er kommet ud om den statslige aftale:
 
 • Offentligt ansatte får lønstigninger, som sikrer reallønsstigninger, og den offentlige lønudvikling følger den private. Det er samtidig lykkedes at fjerne privatlønsværnet.
   
 • Lønrammen er på 8,1 procent over de næste tre år.
   
 • Aftalen indeholder en eksplicitering af den betalte spisepause. Det betyder, at de statsansattes ret til betalt spisepause kommer ind som en del af overenskomsten. Det vides endnu ikke, hvad lønmodtagerne har betalt for det.
   
 • En kommission på det kommunale område skal skabe et grundlag for forhandlingerne om en ny aftale om arbejdstid, også for underviserne i staten.
   
 • Aftalen indeholder ikke et nyt lønsystem. Det var ellers statens topforhandler Sophie Løhdes ønske, at man fik et nyt lønsystem, så folk kan blive mere individuelt belønnede.
   
Kilder: Sophie Løhde, Flemming Vinther, CFU