Drop solcremen, lyder det i viralt hit - men det er farligt 'bullshit'

Det er et uansvarligt og farligt budskab at droppe solcreme, mener sundhedsdebattør

Almindelig sund fornuft er blevet mistænkeliggjort af en alternativ behandler, der ikke ved hvad han snakker om, lyder det fra sundhedsdebattør Morten Elsøe. Foto: Facebook / Mia Mortensen

'Sollys er ikke den primære årsag til hudkræft. Faktisk forhindrer sollys kræft!

'Ud over at blokere vitamin D-produktion bidrager solcreme direkte også til kræft.' 

Det er to af de påstande, man læse i et opslag, der i skrivende stund er blevet delt små 5.000 gange på Facebook.

Det kan få voldsomme konsekvenser, hvis folk dropper solcremen eller endnu værre dropper at give deres børn solcreme på i sommervarmen.

Morten Elsøe, sundhedsdebattør

Manden bag opslaget er den alternative behandler Martin Hejlesen, der er bosat i Silkeborg. Han mener at vide, at '800 publicerede forskningsdokumenter viser, at vitamin D er beskyttende for mange kræftformer'.

Uansvarlige løgne

Indholdet i opslaget er dog løgn og latin, lyder det fra sundhedsdeabttør Morten Elsøe fra Malling ved Aarhus.

Han er nu selv gået til tasterne på Facebook, hvor han har givet Hejlesens opslag et 'bullshit'-stempel'.

- Jeg har skrevet opslaget, fordi jeg er stødt på Hejlesens opslag rigtig mange gange. Befolkningen er bedst tjent med fakta og ikke vildledning, og her er der tale om almindelig sund fornuft, som er blevet mistænkeliggjort af en alternativ behandler, der ikke ved hvad han snakker om, siger Morten Elsøe til TV2 ØSTJYLLAND.

Kemikalier, der findes i mange solcreme, er giftige hormonforstyrrende stoffer og beskadiger hjertet og leveren.'

Martin Hejlesen, alternativ behandler

Han mener, at indholdet i den alternative behandlers opslag er uansvarligt. 

- Det kan få voldsomme konsekvenser, hvis folk dropper solcremen eller endnu værre dropper at give deres børn solcreme på i sommervarmen, siger Morten Elsøe til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Aarhusianere spiste Snickers-snitter for kræftramte børn

Elsøe er cand. scient i molekulær ernæring og B.Sc. i molekylær medicin og har blandt andet undervist i D-vitamin på VIA University College. 

- Jeg kan finde ud af at læse videnskab, og jeg kan genkende, når folk, der tror de kan læse videnskab, fejler, siger han.

Det fremgår af Martin Hejlesens facebookside, at hans mission er 'at uddanne mennesker til en unik holistisk tilgang.'

Det er nok at påstå noget

Grunden til, at Martin Hejlesens opslag er blevet delt små 5000 gange, handler ifølge Morten Elsøe ikke om fakta.

- Der må være noget i det opslag, der sætter gang i folks følelser, ellers ville de ikke reagere. Hvis dem, der har delt opslaget, havde læst hans videnskabelige referencer, ville de opdage, at de slet ikke understøtter hans påstand, lyder det fra Morten Elsøe.

Jeg vil gerne vække folks kritiske sans.

Morten Elsøe, sundhedsdebattør

Alternative behandlere har i en årrække har haft succes med at mistænkeliggøre klassisk forskning og de eksperter, vi normalt lytter til. 

- Det er desværre lokkende, fordi folk er interesserede i at få afsløret løgne. Den idé der gennemsyrer opslaget er en stigende ekspertlede og appellen til konspirationstanker. Man skal ikke lade sig narre af den form for retorik og de retoriske kneb, han benytter sig af, siger Morten Elsøe og fortsætter: 

- Det virker i dag som om, at det i dag er nok at påstå noget.

Læs også Næstekærlighed på Storebælt: Delt 11.000 gange på Facebook

Sundhedsdebattør Morten Elsøe vil gerne vække vores kritiske sans. Foto: Mia Mortensen

'Ingen studier viser, at UV-stråler giver hudkræft'

Tankerne i Martin Hejlesens opslag er ikke engang hans egne, lyder det fra Morten Elsøe.

- Det er direkte oversat fra en engelsk artikel via Google Translate, siger han til TV2 ØSTJYLLAND. 

Morten Elsøe har ikke selv taget kontakt til den alternative behandler fra Silkeborg. 

- En af mine bekendte, der havde kontaktet ham via facebook, er blevet ringet op og truet telefonisk. Jeg har gentagne gange tænkt på, hvornår han mon ringer til mig, siger Morten Elsøe til TV2 ØSTJYLLAND.

Det ville være fantastisk, hvis det var rigtigt. Desværre er det forkert, og derfor er det også rigtig, rigtig ærgerligt.

Peter Dalum, projektchef, Kræftens Bekæmpelse

Han pointerer, at hans opsang i kølvandet på de mange delinger, Martin Hejlesens opslag har fået, ikke er rettet mod den alternative behandler. 

- Jeg vil gerne vække folks kritiske sans. Han skulle have haft 35 kildehenvisninger i sit opslag - ikke 7 hvoraf knap halvdelen af henvisningerne er til populærartikler fra medierne, siger Morten Elsøe.

Læs også Stort aarhusiansk center for kræftbehandling forsinkes i tre måneder

TV2 ØSTJYLLAND har søndag kontaktet Martin Hejlesen via mail for at få et telefoninterview. Dette har dog ikke været muligt. I mails skriver Martin Hejlesen dog blandt meget andet følgende:

'Jeg har efterspurgt studier der viser, at UV stråler giver hudkræft, og hvordan de er kommet frem til, at det skyldes 93 procent UV stråler, men der er ingen studier der viser det.' 

''Pointen med artiklen er, at gøre befolkningen opmærksom på risikoen ved solcreme i sig selv. Kemikalier, der findes i mange solcreme, er giftige hormonforstyrrende stoffer og beskadiger hjertet og leveren.'

Kræftens Bekæmpelse: Sollys er den primære årsag til hudkræft

Ifølge Kræftens Bekæmpelse lever Martin Hejlesen ikke op til sit etiske ansvar med opslag, han har lavet.

- Hans budskab er forkert og med til at forvirre folk, og hvis folk retter sig efter det, kan det føre til, at flere får kræft, siger Peter Dalum, der er projektchef i Trygfonden og Kræftens Bekæmpelses solkampagne.

Han skyder Martin Hejlesens primære argumenter ned, nemlig at sollys forhindrer kræft, og at solcreme direkte bidrager til kræft.

Op til 90 procent af al kræft i huden skyldes UV-stråler, hvoraf hovedparten stammer fra solen, og der er ikke nogen som helst dokumentation for, at solcreme giver hudkræft, siger Peter Dalum til TV2 ØSTJYLLAND.

Han anerkender dog, at solcreme i ekstreme tilfælde muligvis kan blokere for produktionen af D-vitamin.  

- Det er teoretisk korrekt, at hvis man bruger meget, meget store mængder solcreme, så vil der komme en mindre produktion af D-vitamin. Det samme vil ske, hvis man gik indenfor hele dagen. Men det er ikke relevant, når man tænker på måden, som danskerne bruger solcreme på, lyder det fra Peter Dalum.

Gode råd til forebyggelse af hudkræft

Ultraviolet stråling fra solen og solarier er den vigtigste årsag til udviklingen af hudkræft. Prøv at begrænse mængden af ultraviolet stråling
  • Undgå solen midt på dagen mellem kl. 12 og 15
  • Skygge, tøj og hat giver den bedste beskyttelse mod solen
  • Brug solcreme, hvor anden beskyttelse mod solen ikke er mulig
  • Solcremen skal have både UVA- og UVB-blokker og helst mindst faktor 15. Det er sandsynligt, at solcreme kan mindske risikoen for at få basalcellekræft og pladecellekræft
  • Beskyt børn mod solens stråler: halvdelen af den sol man får i hele sit liv, får man i barndommen
  • Undgå solarier og højfjeldssol.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse