Djengis Khan-kriger udstillet for første gang nogensinde

Moesgaard Museum har lånt en meget velbevaret mumie af Mongoliet i forbindelse med en ny udstilling

02:33

VIDEO: På tirsdag åbner en ny udstilling på Moesgaard Museum. Til udstillingen har museet fået lov til at låne en mumie fra Mongoliet.

Selv om Mongoliet ligger langt væk fra Moesgaard Museum, handler en ny udstilling om republikken i den nordlige del af Centralasien.

Om Mongoliets nomader og den mongolske hersker Djengis Khan, der i 1200-tallet skabte et rige, der grænsede helt op til Europa. 

Neglene er velbevarede på nomaden fra Mongoliet. Han er en del af en ny udstilling på  Moesgaard Museum, der åbner på tirsdag.

Red mere end de gik

Udgangspunktet for udstillingen er hyrdenomaderne, hvorfra Djengis Khan rekrutterede til sin hær.

- Hyrdenomaderne red næsten mere, end de gik. De var derfor ekstremt dygtige på hest og meget dygtige bueskytter på grund af den nomadiske livsform, siger Anders Emil Rasmussen, der er museumsinspektør på Moesgaard Museum.

Det gav dem en kæmpe fordel i krigsførelse overfor for eksempel de europæiske hære, der stod i formationer på jorden. 

- Pludselig kommer der en rytter baldrende ind igennem, som har en helt anden måde at føre krig på. Og som har nogle færdigheder til hest, som man slet ikke kendte i Europa, siger Anders Emil Rasmussen.

Hyrdenomaderne fra Mongoliet var ifølge museumsinspektør på Moesgaard Museum, Anders Emil Rasmussen, de sejeste i verden.

Sejeste nomader i verden

På samme måde indtog de også efter Djengis Khans tid Kina og mange andre nabolande rundt om Mongoliet.

- Da vi besluttede os for at lave en nomadesamling, ville vi lave den om de sejeste nomader i verden, og det er mongolerne, siger Anders Emil Rasmussen.

Manden fra Mongoliet blev fundet ved et tilfælde for to år siden højt oppe i Altajbjergene. Han var begravet med sine våben med udsigt til stepperne, hvor han formentlig har levet og kæmpet til sin død for Djengis Khan.

Djengis Khan-kriger

Udstillingen åbner på tirsdag, og med er også en velbevaret mumie fra 1200-tallet af en kriger, som med stor sandsynlighed har kæmpet under den frygtede mongolske hær. Mumien har museet lånt i Mongoliet.

- Det var et kæmpe scoop. Det er en velbevaret gravlagt person fra samme periode som Djengis Khan, som aldrig har været udstillet før. Vi havde slet ikke regnet med, at vi kunne låne så fantastiske ting. Vi havde regnet med en bue og et lille sværd, siger Anders Emil Rasmussen.

Helle Sthrele, der er konservator på Moesgaard museum, viser her, hvilken stilling manden fra Mongoliet er tørret op i efter henlæggelsen i graven.

Moesgaard Museum forventer at få lov til at lave en CT-scanning af krigeren fra Mongoliet, mens han stadig er i Danmark.

- Selv om vi har Gravballemanden, er det alligevel fantastisk at være så tæt på en afdød. Vi konservatorer er jo materialefolk. Jeg vil jo rigtig gerne vide mere om ham, siger Helle Strehle, der er konservator på Moesgaard Museum.

I videoen øverst i artiklen kan du se mere om udstillingen, som åbner på Moesgaard Museum på tirsdag.