Det digitale valg er valgt fra

Men fire østjyske kommuner på vej mod digitalt valg 

Det er teknisk muligt at stemme fra computeren, men der er forhindringer....

Når der i fremtiden skal sættes kryds ved Folketings- og kommunalvalgene, kan det være, at vælgerne slet ikke behøver at bevæge sig uden for hjemmets fire vægge.

I fire østjyske kommuner har man allerede taget det første skridt mod fagre nye verden på valgområdet, nemlig digitale valglister og elektronisk protokol til at registrere brevstemmer. Det er Norddjurs, Odder, Skanderborg og Syddjurs, men borgerne skal stadig bevæge sig hen i valglokalet og sætte et kryds.

Teknologien er på plads, så man kan stemme hjemme foran computeren, og det kræver blot, at politikerne beslutter sig for at indføre metoden.

Det fortæller Lars Monrad-Gylling, administrerende direktør i KMD. Virksomheden står for det praktiske i forbindelse med det kommende Folketingsvalg og er lige nu i gang med at trykke de valgkort, der bliver sendt ud til danskerne i løbet af de kommende dage.

- Vi kunne godt afvikle et fuldt digitaliseret valg den dag i morgen. Det - som er den politiske bremseklods - om man må bruge det udtryk - er, at vi har en tradition for at gå ind bag et forhæng og sætte vores kryds i fortrolighed, siger Lars Monrad-Gylling.

- Hvis vi brugte den digitale signatur til at logge ind og stemme via internettet, så er der en risiko for, at man er under påvirkning af andre mennesker under valghandlingen, og det er det, man gerne vil undgå, siger han.

- Vi har et valg, hvor der er digitaliseret før og efter selve valghandlingen, men selve valghandlingen skal stadig foregå inde bag et gardin, siger Lars Monrad Gylling.