Der er indgået forlig for det kommunale område

Efter langvarige forhandlinger er overenskomstaftale på plads for ansatte i kommunerne

Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening (DLF). Foto: Jens Nørgaard Larsen - Ritzau Scanpix

Parterne på det kommunale område er fredag kort før middag enedes om en aftale om nye overenskomster, som gælder for alle de omkring 500.000 ansatte i kommunerne.

Forliget gælder for de kommende tre år og giver de ansatte en lønramme på 8,1 procent. Det meddeler topforhandlere for arbejdsgivere og lønmodtagere i samlet flok.

Læs også Bundsgaard om forlig: - Det er enormt vigtigt

- Jeg er rigtigt glad for at sige, at vi har en overenskomst for alle. Det er en kolossal lettelse, siger Anders Bondo Christensen, chefforhandler for de kommunalt ansatte og formand for Danmarks Lærerforening.

- Jeg synes virkelig, at vi står med et resultat, som vi kan være bekendt, tilføjer han.

Jeg synes virkelig, at vi står med et resultat, som vi kan være bekendt.

Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening

Også arbejdsgivernes topforhandler, Michael Ziegler fra KL, er glad for den aftale, der nu er skrevet under.

- Jeg vil da kun være glad, hvis vores samlede forlig kan bruges til forlig på de andre områder, siger forhandleren, der heller ikke lægger skjul på, at det har været et langstrakt forløb:

- Det er ikke nogen hemmelighed, at det har været et vanskeligt forløb. Nogle har oplevet årstiderne skifte, mens vi har været herinde.

Læs også Kræft- og børneafdelinger går fri af mulig konflikt

I Silkeborg Kommune, der var udpeget til både strejke og lockout, glæder skolechef Huno Jensen sig over, at der er lavet en aftale.  

- Det har jeg det rigtig godt med, og jeg er rigtig glad for at begge parter har holdt ud, for det har godt nok været et langt forløb. Og det havde næsten været ubærligt, hvis ikke der var kommet et resultat, som så er blevet et forlig, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

01:33

VIDEO: Her kan du se interview med Huno Jensen, der er skolechef i Silkeborg Kommune.

Luk video

Læs også Forlig i kommuner udskyder strid om arbejdstid for lærere

Forliget indeholder løsninger på de helt store knaster, der har gjort forhandlingerne meget svære undervejs.

Det er blandt andet lønrammen og sikring af betalt spisepause.

Holder detaljer for sig selv

Detaljerne om den nye arbejdstidsaftale holder parterne for sig selv, indtil lærernes formand, Anders Bondo Christensen, har haft lejlighed til at fremlægge aftalen for sit bagland i Danmarks Lærerforening.

00:57

VIDEO: Stine Therkildsen, tillidsrepræsentant på Balleskolen i Silkeborg, håber at overenskomstaftalen kan blive en ny start for lærerne.

Luk video

Ifølge hovedorganisationen Akademikerne og de kommunale arbejdsgiveres organisation, KL, indeholder aftalen også en overenskomstmæssig sikring af medarbejdernes ret til betalt spisepause.

- Der er fundet en god løsning for LO-grupperne og en god løsning for FTF-grupperne og en lidt anderledes løsning for Akademikerne, siger Michael Ziegler, kommunernes topforhandler, om spisepausen.

Det er ikke nogen hemmelighed, at det har været et vanskeligt forløb. Nogle har oplevet årstiderne skifte, mens vi har været herinde.

Kommunernes topforhandler, Michael Ziegler fra KL

Aftalen indeholder en lønramme på 8,1 procent. Det svarer til det delforlig, der er indgået i regionerne. Desuden er det såkaldte privatlønsværn afskaffet.

Fagforbundet FOA's netop afgåede formand, Dennis Christensen, er ligeledes godt tilfreds.

Læs også Skolechef efter forlig: - Det har godt nok været et langt forløb

- Vi har fået et rigtigt godt resultat, siger han:

- Det handlede om, at vi fik et gennembrud et eller andet sted. Det lykkedes. 

FAKTA: Det ved vi om aftalen for de ansatte i kommunerne

En aftale om nye overenskomster for alle ansatte i kommunerne er faldet på plads fredag kort før middag.
Her er, hvad vi ved om aftalen:
  • Den gælder for tre år. Dermed skal der forhandles overenskomster igen i foråret 2021.
  • Aftalen har en samlet økonomisk ramme på 8,1 procent.
  • Herunder er der afsat 500 millioner kroner i en pulje målrettet sosu'er og sygeplejersker, som skal medvirke til at løse rekrutteringsudfordringer i kommunerne. Derudover er afsat 85 millioner kroner til en ligelønspulje.
  • Det såkaldte privatlønsværn afskaffes. Det betyder, at lønudviklingen i det private ikke kan løbe hurtigere end i det offentlige. En reguleringsordning skal fortsat sørge for, at de to følges ad.
  • Arbejdsgiveres krav om forringelse af seniorordningen er frafaldet. Kravet gik på, at de ældre ansatte skulle vente flere år på at få de ekstra fridage, som seniorordningerne giver.
  • Man er blevet enige om, at en endelig aftale om arbejdstider for lærere og undervisere skal være på plads inden 2021. En uvildig undersøgelseskommission nedsættes.
  • Der er aftalt sikring af den betalte spisepause for alle grupper.

Kilder: KL, Bupl, FOA og Akademikerne.
/ritzau/