Der bliver stjålet færre nummerplader

På blot et år er antallet af stjålne nummerplader faldet med 25 procent

01:11

For præcis et år siden blev det påbudt at fastgøre sine nummerplader.

Tidligere har der været store problemer med tyveri af nummerplader, og det ser ud til, at lovkravet har haft en effekt.

Fra november sidste år til i dag, er der således anmeldt 1.352 tilfælde af tyveri af nummerplader i Østjyllands politikreds mod 1.791 i samme periode forrige og sidste år. Det svarer til et fald på knap 25 procent.

Læs også Butikstyve anholdt med stjålne nummerplader

- Jeg kan se en effekt for Østjyllands Politi, der svarer til, at vi har et fald i antallet af tabte eller stjålne nummerplader i omegnen af 20 procent for i år. Men vi vil gerne længere ned, siger Martin Rasmussen, vicepolitikommissær og leder af Færdselsafdelingen, Østjyllands Politi.

- Nu har vi jo fået nyt udstyr, der automatisk genkender nummerplader. Det kan forhåbentlig tage nogle af de nummerplader, der er efterlyst, siger Martin Rasmussen.

Det koster en bøde på 1.000 kroner, hvis bilejere ikke har fastmonteret deres nummerplader ordentligt.

- Skulle der være nogle stykker, der ikke har fastmonteret deres nummerplader endnu, så må man gerne få det gjort, siger Martin Rasmussen.

Ifølge Østjyllands Politi bliver stjålne nummerplader brugt til forskellige ting.

- Det kan både være større kriminalitetsformer. Det kan også være, hvis man ikke har en forsikring på sin bil, eller hvis man ikke lige har nummerplade af en anden årsag, siger Martin Rasmussen.

Et eksempel på større kriminalitet, hvor stjålne nummerplader er indblandet, var da der i oktober i år blev begået et voldsomt røveri mod en aarhusiansk guldsmed. Her blev der stjålet en nummerplade på Gøteborg Allé i Aarhus. Nummerpladen var blevet sat på en flugtbil - en stjålet AUDI -, som politiet senere fandt på p-pladsen foran varmeværket på Skejbyvej i Aarhus N.

Læs også Efterlyst Audi er fundet i det nordlige Aarhus

Et godt råd er derfor at sørge for at få fastmonteret sine nummerplade.

- Så er de sværere at stjæle. Parkerer man et offentligt sted, så er det en god ide at trække hen mod et sted, hvor der er belysning. Hvis der er lys, er det mindre attraktivt for en tyv at stjæle nummerpladerne, siger Martin Rasmussen.

Faldet på knap 25 procent skyldes, at det er regnet ud fra november 2015 til november 2016. De 20 procent, som Martin Rasmussen nævner i indslaget, er faldet indtil videre for 2016.

Øverst kan du se hele interviewet med vicepolitikommissær Martin Rasmussen om faldet i antallet af stjålne nummerplader.