De færreste kan købe hus i Århus

Familier med gennemsnitsindtægter kan glemme alt om at købe at parcelhus i Århus eller København. Husene er alt for dyre.

Boligkrisen har ikke ændret på, at de fleste er afskåret fra at kunne købe hus i hovedstaden, skriver Politiken torsdag.

Efter flere års voldsom bolignedtur er prisfaldet den seneste tid stoppet i hovedstaden, og priserne stiger ligefrem en smule i de nyeste målinger.

Hvis denne tendens holder, har prisfaldet alt i alt ikke lavet om på, at de fleste familier ikke kan blive godkendt til køb af et parcelhus i flertallet af hovedstadens kommuner. Det viser en analyse fra Danske Bank.

- Det er fortsat ikke for alle og enhver at flytte i hus nær København. Det kræver en høj løn eller en betragtelig formue« siger økonom Tore Stramer fra Danske Bank til Politiken.

Mens analyser for nylig har vist, at enlige med mellemindkomster nu igen har råd til en bolig på op til 75 kvadratmeter i hovedstaden, så har prisfaldet ikke haft samme effekt på familiers muligheder for at købe et typisk parcelhus.

Danske Bank har regnet på, hvilke kommuner en familie bestående af en journalist, en skolelærer og to børn kan købe hus på 140 kvadratmeter i.

Tallene viser, at familien kan glemme alt om huskøb i 21 kommuner i hovedstadsområdet plus Århus Kommune, selv om familien har til en udbetaling på 5 procent af husets pris, skriver Politiken.

Alternativt skal familien have en ekstra opsparing på mellem 175.000 kroner i Tårnby og op til 1,25 millioner kroner i Frederiksberg, og her kan de færreste være med, vurderer Danske Banks økonom:

- Nogle vil kunne klare det ved, at de har en stor friværdi i et hus, de sælger, men for mange, især førstegangskøbere, vil det kræve, at man målrettet har sparet op i årevis, siger Tore Stramer til Politiken.

<i>Kilde: Dagbladet Politiken</i>