Chikane er møgirriterende

Kriminelle genererer betjentes familier

Chefpolitiinspektør Bent Preben Nielsen

Det er politiets pres mod kriminelle miljøer i det vestlige Aarhus, som har ført til, at flere politibetjente og deres familier i det seneste år har oplevet at blive forfulgt og chikaneret i fritiden, forklarer chefpolitiinspektør Bent Preben Nielsen.

- I den her situation er det den indsats, vi har lavet i vores særligt udsatte boligområder, som har affødt de her ting. Og det har stået på gennem det sidste års tid.

- Jeg synes da, at det er møgirriterende. Den modstand, vi har, når vi er på arbejde, det er en ting. Men i fritiden skal vores folk have lov at være i fred. Det har noget med et godt arbejdsmiljø at gøre.

Tidligere skrev betjentene til hinanden internt på Outlook og advarede om bestemte kriminelle, der var gået i gang med chikanerier mod betjente i fritiden, fortæller politichefen, men nu har ledelsen besluttet at sætte særligt ind mod chikanen og retsforfølge hvert eneste tilfælde for at få chikanen til at stoppe:

- Hver gang vi har de her chikanesager, så skriver vi sager på det og så håber vi på, at de fleste af dem bærer til en straf.

- Man er mere sårbar i fritiden, fordi ens familie ofte er involveret i det, der  foregår i fritiden. Derfor er der en kæmpestor forskel på at være på arbejde og holde fri, siger Bent Preben Nielsen.

- I patruljevognen har man jo først og fremmest sit udstyr på sig. Man har sin stav og sin pistol med. Man har sin radio, som man kan kalde hjælp og man har typisk også en makker. Når du er alene eller du måske går sammen med konen eller børnene, så føler du dig meget mere sårbar og du har ikke dit udstyr med og du har kun dit skilt at kunne vise. Så der er en kæmpestor forskel.

I en meget omtalt sag for nylig blev en kvindelig betjent presset af vejen af to unge mænd. Men chikanen kan også antage mange andre former, forklarer chefpolitiinspektøren:

- Ellers har vi oplevet, at vores politifolk er blevet generet, når de er ude at handle: Videooptaget med mobiltelefon, mens de er ude at handle, blevet fulgt efter, når de kører fra arbejde, efter deres opfattelse i den klare hensigt at finde ud af, hvor de kører hen og hvor de bor. Det er selvfølgelig meget ubehageligt. Og i det store perspektiv er det måske et forsøg på at lægge pres på få politiet for at få dem til at undgå at gøre deres arbejde, når de er på arbejde i forhold til den persongruppe, som truer dem.

Chefpolitiinspektøren vil ikke blande sig i det nyligt fremsatte krav fra betjentenes faglige organisation, Politiforbundet, om at hæve straffene for chikane mod betjente.