Bupl: Vuggestuebørn sendes i børnehave for tidligt

Flere kommuner sender vuggestuebørn i børnehave. Det er en farlig spareøvelse, kritiserer pædagogerne

To år og otte måneder. Så gamle er flere vuggestuebørn, når de bliver rykket op i børnehaven. Og det er alt for tidligt, lyder advarslen fra pædagogernes fagforening, Bupl.

Ifølge en undersøgelse foretaget af netop Bupl er der siden 2008 sket en tredobling af antallet af kommuner, hvor børnene bliver rykket op i børnehaven tidligere. Det skriver TV 2.

Således bliver børn sendt i børnehave, når de stadig er under tre år, i 39 af landets 98 kommuner. I 2008 gjaldt det kun for 12 kommuner. Og ifølge Bupls undersøgelse vil der komme to kommuner mere på listen næste år.

Fire østjyske kommuner

I Østjylland er tre kommuner, Syddjurs, Skanderborg og Aarhus, med på listen over de steder, der sender vuggestue i børnehave inden de fylder tre år.

I børnehaven er der færre pædagoger end i vuggestuen, og det får pædagogerne til at advare mod udviklingen. For selv om nogle børn kan være klar til børnehavelivet tidligt, er der andre som slet ikke er klar.

Rå besparelser

- Der er tale om en ren rå besparelse, når man sender så små børn i børnehave. Der er ikke tale om en faglig vurdering af, om de er parate. Nogle af dem går stadig med ble og har enorm stor brug for voksne til at løse konflikter, siger Lasse Bjerg, der er faglig sekretær i Bupl, til Ritzau.

Tidligere i børnehave: Forældre siger nej tak

Kan det ikke også være en fordel at have børn i forskellige aldersklasser sammen?

- Det kan være en rigtig god idé at have børn blandet på tværs af alder. Det kan de få rigtig meget ud af. Men der skal være pædagoger nok til at varetage de små børns behov - bleskift, påklædning og trøst, siger Lasse Bjerg.

Han understreger, at selv om en aldersforskel på tre-fire måneder virker lille, så sker der en stor udvikling i den periode.

- Den store forskel er, at der er rigtig mange børn, der ikke har lagt bleen endnu og heller ikke har fået et sprog endnu, så de er i stand til at udtrykke deres behov, siger Lasse Bjerg.

Artiklen er opdateret klokken 14.33.

Fakta:

Bare Vin

play SoMe-shopping hjælper trængte virksomheder: Vin-banko og fremvisning af tøj hitter

Michael Aastrup Jensen

Politiker om rejse til Dubai: Jeg passede mit job

Mobilepay

Telefon-svindlere narrede ældre kvinder

20201123-124830-L-1920x1338we

Britisk variant spreder sig i Danmark

20181016-152953-3-1920x1261we

Ny omfartsvej udvides med et ekstra spor

20210118-185420-L-1920x1232we

9 ud af 10 vil takke ja til coronavaccine